Kamerstuk 33966-24

Amendement van het lid Karabulut waarmee ook huurdersorganisaties een informatiebevoegdheid en meldingsmogelijkheid bij de toezichthouder(s) krijgen.

Dossier: Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting

Gepubliceerd: 9 december 2014
Indiener(s): Sadet Karabulut (SP)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33966-24.html
ID: 33966-24

Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID KARABULUT

Ontvangen 9 december 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel AB een onderdeel ingevoegd, luidende:

ABa

In artikel I, onderdeel B, wordt in artikel 44, eerste lid, van de Woningwet na «werkzaam is» ingevoegd «, en de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder,».

II

In artikel I wordt na onderdeel AC een onderdeel ingevoegd, luidende:

ACa

In artikel I, onderdeel B, wordt in artikel 44, tweede lid, van de Woningwet «de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder» vervangen door: de organisaties en commissies, bedoeld in het eerste lid.

III

In artikel I, onderdeel AD, onder 1, onder b, wordt «en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten waar zij feitelijk werkzaam is» vervangen door: , aan de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten waar zij feitelijk werkzaam is, en aan de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder,.

IV

In artikel I, onderdeel AE, wordt artikel 44b, eerste lid, van de Woningwet als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt na «werkzaam is» ingevoegd: , en aan de in het belang van de huurders van haar woongelegenheden werkzame huurdersorganisaties en bewonerscommissies, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel f respectievelijk g, van de Wet op het overleg huurders verhuurder.

2. In onderdeel b wordt na «die colleges» ingevoegd: , organisaties of commissies.

Toelichting

Dit amendement zorgt ervoor dat niet alleen gemeenten en toegelaten instellingen een informatiebevoegdheid en meldingsmogelijkheid bij de toezichthouder(s) hebben, maar dat huurdersorganisaties dit ook krijgen. Dit maakt de positie van huurders gelijkwaardiger.

Karabulut