Gepubliceerd: 22 december 2017
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33957-29.html
ID: 33957-29

Nr. 29 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2017

Voor 1 december hebben de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ik de begroting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de ZBO-begroting van De Nederlandsche Bank (DNB) voor 2018 ontvangen. Hierbij meld ik u dat ik onder verwijzing naar artikel 29 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen het besluit tot vaststelling van de begroting van de AFM voor 2018 en de ZBO-begroting 2018 van DNB, voor zover dit besluit de voor mij relevante onderdelen van die begroting betreft, heb goedgekeurd.

De AFM heeft mij daarnaast op 12 december jl. geïnformeerd dat zij in 2017 verwacht extra kosten ter hoogte van € 3,9 miljoen te maken ten opzichte van de begroting 2017. Hierbij informeer ik u over de totstandkoming van de extra kosten.

De extra kosten houden grotendeels verband met het toezicht van de AFM op de uitvoering van het Uniform Herstelkader Rentederivaten. In mijn brief van 8 december 2017 (Kamerstuk 31 311, nr. 196) over de tweede voortgangsrapportage AFM inzake rentederivaten heb ik uw Kamer gemeld dat bij de uitvoering van het herstelkader door de banken vertraging is opgetreden. Deze vertraging wordt veroorzaakt door knelpunten in de automatisering van het proces van herbeoordeling bij de banken en de kwaliteit van hun data waarmee de compensatie moet worden berekend en gecontroleerd. Deze vertraging betekent dat de AFM langer toezicht moet houden op dit dossier. De AFM verhoogt daarom de voorziening met € 3 miljoen voor de kosten die zij in 2017 voor dit dossier heeft gemaakt en nog verwacht te maken in 2018. Deze voorziening komt ten laste van het resultaat van 2017. Dit bedrag wordt eenmalig in rekening gebracht bij de bij het herstelkader betrokken banken en komt daarmee niet ten laste van alle andere onder toezicht staande organisaties.

Verder prognosticeert de AFM in 2017 een overschrijding van € 0,9 miljoen op de kosten voor reguliere bedrijfsvoering. De oorzaak is een incidentele en onvoorzien hogere uitgave voor de overstap naar een nieuwe pensioenuitvoerder. Dit tekort loopt mee in het exploitatieresultaat, dat aan alle onder toezicht staande instellingen wordt doorberekend in 2018.

In de voorgaande jaren is steeds sprake geweest van een onderschrijding door de AFM. Ik hecht er aan dat de AFM zich aan het kostenkader houdt. Een overschrijding van het kostenkader draagt niet bij aan de bestuurlijke rust. Daarom heb ik afspraken met de AFM gemaakt om een overschrijding van het kostenkader in de toekomst te voorkomen. De begroting voor 2018 blijft binnen het kostenkader. De AFM heeft ruimte gemaakt binnen haar begroting voor onvoorziene kosten. Ook heeft de AFM maatregelen genomen om nadrukkelijker op het kostenkader te sturen.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra