Kamerstuk 33928-10

Amendement van de leden Schouten en Dijkgraaf dat Nederlanders die in het buitenland werkzaamheden in het algemeen belang hebben verricht de mogelijkheid geeft om achteraf AOW in te kopen

Dossier: Wijziging van de Algemene Ouderdomswet in verband met wijziging van de voorwaarden voor de vrijwillige verzekering over een achterliggende periode en wijziging van de Participatiewet in verband met wijziging van de berekening en de periodieke aanpassing van de bijstandsnormen voor pensioengerechtigden

Gepubliceerd: 25 september 2014
Indiener(s): Elbert Dijkgraaf (SGP), Carola Schouten (CU)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33928-10.html
ID: 33928-10

37,3 %
62,7 %

PVV

50PLUS/Baay-Timmerman

D66

PvdD

GL

VVD

GrBvK

SP

50PLUS/Klein

CU

CDA

Van Vliet

PvdA

SGP


Nr. 10 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SCHOUTEN EN DIJKGRAAF

Ontvangen 25 september 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt na «gebruik kan worden gemaakt» ingevoegd: , dat het wenselijk is de voorwaarden van die verzekering in die wet aan te passen ten behoeve van personen die in het buitenland werkzaamheden in het algemeen belang hebben verricht,.

II

Artikel I, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste onderdeel wordt « en» vervangen door: , en.

2. Na het eerste onderdeel wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 1a. Na de zinsnede «niet eerder verplicht verzekerd is geweest» wordt voor de komma ingevoegd: of op wie eerder artikel 35, derde lid, onderdeel a, b, c of d van toepassing is geweest.

3. In het tweede onderdeel wordt na de eerste dubbele punt ingevoegd: , voor zover hij niet eerder verplicht verzekerd is geweest, of vrijwillig verzekeren over de achterliggende periode waarin artikel 35, derde lid, onderdeel a, b, c, of d op hem van toepassing was, voor zover dat het geval was.

Toelichting

De mogelijkheid om achteraf AOW in te kopen staat nu alleen open voor mensen die voor het eerst vanuit het buitenland naar Nederland komen. Vaak vertrekken zij na een aantal jaar weer naar het buitenland. Voor mensen die wel binding met Nederland hebben en na verblijf in het buitenland weer terugkeren, bestaat er echter geen mogelijkheid om achteraf AOW in te kopen. Dit amendement geeft Nederlanders die werkzaamheden in het algemeen belang verrichten in het buitenland alsnog de mogelijkheid om achteraf AOW in te kopen.

Er is momenteel al wel een andere regeling voor Nederlanders om zich tijdens het verblijf in het buitenland vrijwillig voor de AOW te verzekeren, maar die voldoet in de praktijk niet voor mensen die werkzaamheden in het algemeen belang verrichten, waaronder in dit kader de personen, bedoeld in artikel 35, derde lid, onder a tot en met d, worden gerekend (zie in gelijke zin artikel 1 van het Besluit regels export uitkeringen). Een belemmering bij deze regeling is namelijk dat de premie die betaald moet worden tijdens het verblijf in het buitenland hoog is, terwijl de inkomsten dan onzeker en laag kunnen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor Nederlandse ontwikkelingswerkers en zendelingen. Om hieraan tegemoet te komen, wordt via dit amendement een andere oplossing geregeld. Zo kunnen mensen die in het buitenland werkzaamheden in het algemeen belang verrichten voortaan ook achteraf AOW inkopen.

Schouten Dijkgraaf