Gepubliceerd: 17 juni 2014
Indiener(s): Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33853-7.html
ID: 33853-7
Wijzigingen: 33853-12

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 17 juni 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel III komt te luiden:

ARTIKEL III

1. Indien het bij koninklijke boodschap van 11 november 2013 ingediende voorstel van wet Wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten) (33 801) tot wet is of wordt verheven, en de onderdelen A, B, D, F, G en H, van artikel VI, van die wet later in werking treden dan, onderscheidenlijk op dezelfde datum in werking treden als een onderdeel van deze wet, vervallen in artikel VI van die wet de onderdelen A, B, D, F, G en H.

2. Indien het bij koninklijke boodschap van 11 november 2013 ingediende voorstel van wet Wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten) (33 801) tot wet is of wordt verheven en de onderdelen A, B, D, F, G en H, van artikel VI van die wet eerder in werking zijn getreden of treden dan een onderdeel van deze wet, wordt de Algemene Ouderdomswet als volgt gewijzigd:

A

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel a, vervalt: die niet met een of meer meerderjarige personen in dezelfde woning zijn hoofdverblijf heeft.

2. In het eerste lid, onderdeel b, vervalt: die niet met een andere meerderjarige persoon dan de echtgenoot in dezelfde woning zijn hoofdverblijf heeft.

3. In het eerste lid vervalt onderdeel c, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel b door een punt.

4. In het vijfde lid, onderdeel b, wordt «onderdelen b en c» vervangen door: onderdeel b.

5. Het negende en tiende lid vervallen.

B

In artikel 9a, eerste lid, en artikel 17, vierde lid, wordt «onderdelen b en c» vervangen door: onderdeel b.

C

In artikel 29, eerste lid, onderdeel b, vervalt: van de pensioengerechtigde, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel c, en.

D

In artikel 49 vervallen de aanduiding «1.» en het tweede lid.

E

Artikel 64a vervalt.

II

Artikel IV vervalt.

Toelichting

De CDA fractie is van mening dat de mantelzorgboete moet vervallen voor kinderen die voor hun ouder zorgen. Hiertoe wordt de kostendelersnorm niet ingevoerd in de AOW, zoals eerder voorgesteld in het amendement-Heerma c.s. (Kamerstukken II 2013/14, 33 801, nr. 35). Het tijdelijke uitstel van deze maatregel, al aangekondigd door de regering, wordt bij aanname van dit amendement, afstel.

Hiertoe worden de huidige in dit wetsvoorstel voorgestelde samenloopartikelen III en IV, die beide verband houden met onderdelen van het bij de Eerste Kamer aanhangige wetsvoorstel 33 801 die het amendement Heerma c.s. beoogde te schrappen en dus als gevolg van dit amendement kunnen vervallen, vervangen door een nieuw samenloopartikel III, dat een regeling biedt voor het niet invoeren van de kostendelersnorm in de AOW.

Omtzigt