Kamerstuk 33754-11

Amendement van het lid Omtzigt over het verkorten van de beslistermijn van de Belastingdienst/Toeslagen

Dossier: Wijziging van enkele wetten met het oog op de bestrijding van fraude in de toeslagen en fiscaliteit (Wet aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit)

Gepubliceerd: 12 november 2013
Indiener(s): Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33754-11.html
ID: 33754-11

14,0 %
86,0 %

Bontes

CDA

PvdD

PvdA

VVD

50PLUS

SGP

GL

SP

D66

CU

PVV


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 12 november 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel III, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onder 1 opgenomen artikel 16, eerste lid, van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen wordt «13 weken» vervangen door: 9 weken.

2. In het onder 1 opgenomen artikel 16, derde lid, van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen wordt «13 weken» vervangen door «9 weken» en wordt «een verlenging» vervangen door «de beslissing tot verlenging». Voorts wordt aan dat lid een volzin toegevoegd, luidende: De beslissing tot verlenging van de beslistermijn is voor bezwaar en beroep vatbaar.

Toelichting

Indiener vindt het onrechtvaardig dat belastingplichtigen die niets verkeerd gedaan hebben tot een half jaar moeten wachten op toeslagen. Met name bij de kinderopvangtoeslag kan dit tot grote financiële gevolgen leiden of tot de beslissing om niet te gaan werken.Daarom regelt dit amendement dat de beslistermijn van de Belastingdienst/Toeslagen voor het verlenen van een voorschot wordt verkort van 13 weken na ontvangst van de aanvraag naar 9 weken na ontvangst van de aanvraag en dat deze beslistermijn kan worden verlengd met 9 weken in plaats van met 13 weken. Maar als de Belastingdienst de beslistermijn wil verlengen, kan de belanghebbende hiertegen bezwaar maken. Zo wordt voorkomen dat de belastingplichtige die zelf wel alle gegevens aanlevert en meewerkt, een half jaar moet wachten op toeslagen.

Omtzigt