Kamerstuk 33750-XII-61

Toegezegde nadere informatie Algemeen Overleg Waddenveren

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 6 december 2013
Indiener(s): Wilma Mansveld (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XII-61.html
ID: 33750-XII-61

Nr. 61 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 december 2013

Tijdens het algemeen overleg met uw Kamer op 27 november 2013 over de Waddenveren heb ik toegezegd:

  • u een afschrift te sturen van de ambtelijke brief van de ACM;

  • schriftelijk antwoord te geven op de vraag van Kamerlid De Rouwe over verschillende versies van de notulen van de Commissie Bootdiensten en

  • antwoord te geven op de vraag waarom de Kamer niet is geïnformeerd over een dividenduitkering door TSM.

Hierbij treft u een afschrift aan van de brief van de ACM1.

Voor wat betreft de vraag inzake de notulen van het overleg van de Commissie Bootdiensten op 21 mei 2013, merk ik op dat sprake is van conceptnotulen en vastgestelde notulen. Abusievelijk zijn de conceptnotulen van de Commissie Bootdiensten van 21 mei 2013 aan EVT toegezonden. In deze conceptnotulen was een passage met bedrijfsvertrouwelijke gegevens opgenomen, die conform de besluitvorming in de Commissie Bootdiensten is geschrapt.

Ten aanzien van de dividenduitkering door TSM kan u het volgende melden. In het rapport dat PwC in mijn opdracht heeft gemaakt, is aangegeven dat in de periode 2007–2012 een bepaald bedrag aan het vermogen van TSM is onttrokken, namelijk in 2010. Het accountantsbureau PwC noemt dat «gelet op de balansverhouding op zichzelf op dat moment logisch». Toen was nog geen sprake van de heftige concurrentie met EVT en zag TSM het verlies nog niet aankomen. Na de introductie van de Spathoek per 29 maart 2012 ontstonden de verliezen. Gezien de ontwikkelingen en de financiële positie van TSM zijn door de holding leningen verstrekt en zouden nog leningen moeten worden verstrekt om de verlieslatende periode te overbruggen.

In mijn brief van 15 oktober 2013 aan uw Kamer, waarin ik mijn besluit de huur- en medegebruikcontracten op te zeggen heb toegelicht (Kamerstuk 33 750 XII, nr. 8), is geen melding gemaakt van de dividenduitkering, omdat dit niet relevant was voor mijn besluit.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld