Gepubliceerd: 31 januari 2014
Indiener(s): Paul van Meenen (D66)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33740-7.html
ID: 33740-7

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID VAN MEENEN

Ontvangen 31 januari 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt «, de vakbenaming» vervangen door «en de vakbenaming» en vervalt de zinsnede: en het verplichte vak algemene natuurwetenschappen uit het gemeenschappelijk deel van de vwo-profielen wordt geschrapt.

II

In artikel I, onderdeel D, vervalt het eerste onderdeel.

III

In artikel I, onderdeel D, onder 2, wordt «onderdeel e (nieuw)» vervangen door «onderdeel f» en wordt «e. culturele» vervangen door: f. culturele.

IV

In artikel I, onderdeel D, onder 4, wordt «onderdeel d» vervangen door: onderdeel e.

V

In artikel I, onderdeel D, onder 5, wordt «vervallen de onderdelen e en f» vervangen door «vervalt onderdeel f» en wordt «onderdeel e» vervangen door: onderdeel f.

VI

In artikel II vervalt onderdeel 1.

VII

In artikel II, onderdeel 2, wordt «onderdeel e (nieuw)» vervangen door «onderdeel f» en wordt «e. culturele» vervangen door: f. culturele.

VIII

In artikel II, onderdeel 4, wordt «onderdeel d» vervangen door: onderdeel e.

IX

In artikel II, onderdeel 5, wordt «vervallen de onderdelen e en f» vervangen door «vervalt onderdeel f» en wordt «onderdeel e» vervangen door: onderdeel f.

Toelichting

Dit amendement zorgt ervoor dat het vak algemene natuurwetenschappen (anw) als verplicht vak behouden blijft voor alle profielen van de bovenbouw van het vwo. Anw is een vak waarin wordt geleerd om kritisch na te denken over de toepassing van kennis en technologieën, waarin een koppeling wordt gelegd tussen wetenschap en maatschappij en waarin technologische ontwikkelingen in een maatschappelijke context worden geplaatst. Het bevordert het denkvermogen en leert leerlingen vanuit een andere invalshoek naar zaken te kijken. Het wordt steeds belangrijker om de kennis die je bezit, ook goed toe te kunnen passen. Ook leerlingen die zelf geen natuurkunde en scheikunde volgen, kunnen hier hun voordeel mee doen. Hoe vorm je een standpunt over wat je leest in de krant of op internet, welke informatie heb je daarbij nodig? Indiener wil door het niet-schrappen van het vak anw deze expliciete aandacht voor het ontwikkelen van kritisch denkvermogen en kennis over de invloed van natuurwetenschappen op de maatschappij behouden.

Indien dit amendement wordt aangenomen, komt het opschrift van het wetsvoorstel te luiden: Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet voortgezet onderwijs BES in verband met het vervangen van de verplichte maatschappelijke stage door een facultatief programmaonderdeel en het invoeren van de vakbenaming Latijnse en Griekse taal en cultuur.

Van Meenen