Kamerstuk 33716-21

Amendement van het lid Hamer waarmee de 20% toeslag voor alleenstaande ouders in de bijstand, opgenomen in de normen voor alleenstaande ouders nog één jaar blijft gelden.

Dossier: Wijziging van de Algemene Kinderbijslagwet, de Wet op het kindgebonden budget, de Wet werk en bijstand, de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet studiefinanciering 2000 en enige andere wetten in verband met hervorming en versobering van de kindregelingen (Wet hervorming kindregelingen)

Gepubliceerd: 6 maart 2014
Indiener(s): Mariëtte Hamer (PvdA)
Onderwerpen: gezin en kinderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33716-21.html
ID: 33716-21

90,0 %
10,0 %

PvdA

CDA

VVD

PvdD

Bontes

D66

SGP

CU

SP

50PLUS

PVV

GL


Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID HAMER

Ontvangen 6 maart 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel XII wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Artikel VIII, onderdelen A, B, C en D, tweede subonderdeel, van deze wet, is gedurende twaalf maanden na de datum van inwerkingtreding van die onderdelen en dat subonderdeel niet van toepassing op de alleenstaande ouder, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van de Wet werk en bijstand, die op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van die onderdelen en dat subonderdeel recht had op een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand, die geen aanspraak heeft op de verhoging van het kindgebonden budget, bedoeld in artikel 2, zesde lid, van de Wet op het kindgebonden budget zoals dat luidt na inwerkingtreding van artikel VII, onderdeel B, tweede subonderdeel, van deze wet en op wie artikel 22a van de Wet werk en bijstand van toepassing is zoals dat luidt na inwerkingtreding van artikel I, onderdeel K, van de Wet werk en bijstand en enkele andere wetten (Kamerstukken 33 801).

Toelichting

Het onderhavige wetsvoorstel regelt dat per 1 januari 2015 de 20% toeslag voor alleenstaande ouders in de bijstand, opgenomen in de normen voor alleenstaande ouders, vervalt. In de plaats daarvan wordt een alleenstaande-ouderkop geïntroduceerd in het kindgebonden budget. Een paar duizend alleenstaande ouders komen door het andere partnerbegrip in de Wet op het kindgebonden budget (waarbij het partnerbegrip uit de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen van toepassing is) niet in aanmerking voor de alleenstaande-ouderkop en worden vervolgens vanaf 1 juli 2015 geconfronteerd met de kostendelersnorm van artikel 22a van de Wet werk en bijstand. Voor de desbetreffende groep alleenstaande ouders, die vanaf 1 januari 2015 de 20% toeslag voor alleenstaande ouders zouden verliezen, niet in aanmerking komen voor de alleenstaande ouderkop en per 1 juli 2015 geconfronteerd worden met de kostendelersnorm, wordt in het tweede lid extra overgangsrecht voorgesteld. Hiermee wordt bewerkstelligd dat voor deze groep de 20% toeslag, opgenomen in de normen voor alleenstaande ouders in de bijstand, niet per 1 januari 2015 vervalt, maar nog 12 maanden blijft bestaan. De kosten hiervan bedragen incidenteel € 10 miljoen in 2015. Die wordt gedekt uit de besparing op de verschillende regelingen door het vervallen van de 20%-aanvulling voor alleenstaande ouders.

Hamer