Kamerstuk 33680-12

Amendement van de leden Jasper van Dijk en Schouten ter vervanging van nr. 10 dat regelt dat studenten die een meerjarige masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs volgen, de basisbeurs als prestatiebeurs verstrekt krijgen gedurende de periode waarop de studielast van die opleiding is gebaseerd, verminderd met een jaar

Dossier: Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met het onderbrengen van de basisbeurs voor studenten in de masterfase in het sociaal leenstelsel, het verlengen van de terugbetalingsperiode en het efficiƫnter maken van het stelsel van studiefinanciering (Wet sociaal leenstelsel masterfase)

Gepubliceerd: 11 december 2013
Indiener(s): Jasper van Dijk , Carola Schouten (CU)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33680-12.html
ID: 33680-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN DE LEDEN JASPER VAN DIJK EN SCHOUTEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 101

Ontvangen 11 december 2013

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel V, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt vervangen door vier artikelen» vervangen door: wordt vervangen door vijf artikelen.

2. Na artikel 5.2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5.2bis. Verlenging duur basisbeurs vanwege het volgen van een meerjarige masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs

In aanvulling op artikel 5.2, eerste lid, wordt de basisbeurs aan een student verstrekt in de vorm van een prestatiebeurs voor een opleiding als bedoeld in artikel 7.4a, derde tot en met zevende lid, van de WHW gedurende de periode waarop de studielast van die opleiding is gebaseerd, verminderd met een jaar.

II

Artikel I, onderdeel AQ, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een artikel» vervangen door: worden twee artikelen.

2. Het opschrift van artikel 12.10.0 komt te luiden:

Artikel 12.10.0a. Afwijking van artikel 6.2a in verband met aanwijzing opleidingen cohort 2014/2015

3. Voor artikel 12.10.0a (nieuw) wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12.10.0. Kwijtschelding studieschuld vanwege het volgen van een meerjarige masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs

  • 1. Tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip kan aan een debiteur een bij ministeriële regeling te bepalen deel van de lening en de daarmee samenhangende rente worden kwijtgescholden, indien de debiteur met goed gevolg een opleiding als bedoeld in artikel 7.4a, derde tot en met zevende lid, van de WHW heeft afgerond.

  • 2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot de toepassing van het eerste lid.

Toelichting

Met dit amendement wordt de ongelijke situatie tussen studenten met een eenjarige master en studenten met een meerjarige masteropleiding gelijkgetrokken. Daartoe regelt dit amendement dat studenten die een meerjarige masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs volgen, de basisbeurs als prestatiebeurs verstrekt krijgen gedurende de periode waarop de studielast van die opleiding is gebaseerd, verminderd met een jaar.

Gezien het feit dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (hierna: DUO) niet voor 1 september 2014 – de beoogde inwerkingtredingdatum van deze wet – zijn systeem ingericht kan hebben op de uitvoering hiervan, wordt bij wijze van tijdelijke oplossing een schuldkwijtscheldingsregeling voor deze studenten geïntroduceerd.

Zodra het systeem van DUO is ingericht op het verstrekken van de basisbeurs als prestatiebeurs aan deze studenten, zal het met dit amendement voorgestelde artikel 5.2bis zo spoedig mogelijk inwerking treden. De betreffende studenten zullen daarmee vanaf de eerst volgende betaaldatum de basisbeurs als prestatiebeurs verstrekt krijgen gedurende de periode waarop de studielast van de opleiding is gebaseerd, verminderd met een jaar en het aantal maanden dat de student reeds de opleiding volgt. Op het moment dat deze studenten de betreffende opleiding met goed gevolg hebben afgerond, zullen zij een bedrag ter hoogte van de basisbeurs maal het aantal maanden dat zij de opleiding hebben gevolgd vóór de inwerkingtreding van artikel 5.2bis, en de daarmee samenhangende rente, kwijtgescholden krijgen. Dit wordt bij ministeriële regeling geregeld. Verder kunnen bij algemene maatregel van bestuur, of krachtens die algemene maatregel van bestuur bij ministeriële regeling, nadere regels worden gesteld over de (tijdelijke) toepassing van de kwijtscheldingsregeling. De reikwijdte van deze bevoegdheid is gelijk aan de bevoegdheid neergelegd in artikel 6.2a, vierde lid.

Jasper van Dijk Schouten