Kamerstuk 33605-IXB-7

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden over de slotwet van het Ministerie van Financiën 2012

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Financiën 2012

Gepubliceerd: 12 juni 2013
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33605-IXB-7.html
ID: 33605-IXB-7

Nr. 7 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 12 juni 2012

De vaste commissie voor Financiën, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet heeft de eer als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de hierin gestelde vragen en gemaakte opmerkingen voldoende zullen zijn beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van het voorstel van wet genoegzaam voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Van Nieuwenhuizen-Wijbenga

De griffier van de commissie, Berck

Vraag 1

Kan de diversenpost van 150 miljoen onder de mee- en tegenvallers in de verticale toelichting nader worden toegelicht?

Antwoord

Vraag is komen te vervallen.

Vraag 2

Kan een overzicht worden gegeven inclusief toelichting van alle beleidsmatige mutaties die na de tweede suppletoire begroting zijn doorgevoerd?

Vraag 3

Er staat nog een groot aantal wijzigingen in slotwetten opgenomen. Waarom konden c.q. zijn deze begrotingswijzigingen niet eerder aan de Tweede Kamer voorgelegd?

Antwoord

In de slotwet IXB zijn er geen beleidsmatige mutaties geweest na de tweede suppletoire begroting. Alle mutaties zijn van boekhoudkundige aard, bijvoorbeeld aanpassingen die voortvloeien uit economische factoren (belastingontvangsten of wisselkoersbijstellingen), dan wel technische uitvoeringsmutaties (aanpassingen aan de realisatie).

In totaal is de mutatie ten opzichte van de tweede suppletoire bij de uitgaven kleiner dan 1% en bij de ontvangsten is de mutatie kleiner dan 2% (voornamelijk belastingontvangsten). Hieronder zijn de mutaties in de slotwet IXB kort uiteengezet:

  • Ad 1: Bijstellingen ten opzichte van de raming naar aanleiding van de jaarafsluiting op grond van macro-economische ontwikkelingen en wisselkoerseffecten. Voorbeelden zijn de interbancaire garantiefaciliteit, Heffing- en Invorderingsrente, belastingontvangsten, bijstelling van de IABF, munten in circulatie en de verplichtingen op artikel 4 Buitenlandse Financiële Betrekkingen.

  • Ad 2 Bijstellingen bij de niet-belastingontvangsten: meer premies en restituties bij de EKV, hogere dividenden, hogere opbrengsten bij boetes en schikkingen en bij verkoop gronden en pachten en het niet ontvangen van de boedel uit de BNA.

  • Ad 3 Daarnaast zijn er een aantal mutaties opgenomen omdat de realisaties afweken van de raming. Dit zijn o.a. de apparaatsuitgaven bij de Belastingdienst, de programma-uitgaven Beheer Materiële Activa en de apparaatsuitgaven kerndepartement. Deze mutaties zijn het gevolg van bestaand beleid en waren nog niet voorzien bij de Najaarsnota.

Vraag 4

Apparaatsuitgaven beleidsartikel belastingen: 12 miljoen euro meer uitgaven, 6 miljoen euro meer inkomsten. Waar is de resterende 6 miljoen euro aan besteed?

Waarom kon dit niet eerder aan de Tweede Kamer worden voorgelegd?

Antwoord

De realisatie van de apparaatuitgaven van het beleidsartikel Belastingen wijkt ten opzichte van de stand van de 2de suppletoire begroting per saldo licht af (0,2%).

De overschrijding van 12 mln. euro aan personele uitgaven wordt gecompenseerd door extra apparaatsontvangsten (6 mln.) voor het verrichten van diensten voor andere overheidsonderdelen en een meevaller bij de ontvangstenpost «kosten vervolging». De hiermee samenhangende uitgaven worden zichtbaar bij apparaatuitgaven Belastingdienst.