Gepubliceerd: 25 juni 2013
Indiener(s): Jasper van Dijk
Onderwerpen: cultuur en recreatie media
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33426-34.html
ID: 33426-34
Wijzigingen: 33426-35

Nr. 34 AMENDEMENT VAN HET LID JASPER VAN DIJK

Ontvangen 25 juni 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I komt onderdeel I te luiden:

I

Paragraaf 6.3.1.3 wordt vervangen door twee paragrafen, luidende:

Paragraaf 6.3.1.3. Marktonderzoek

Artikel 6.15

Artikel 6.12 is van toepassing.

Artikel 6.16

  • 1. Het Commissariaat draagt een pakketaanbieder ten minste een keer per kalenderjaar op een onderzoek te laten uitvoeren naar de voorkeuren van zijn abonnees ten aanzien van de samenstelling van het digitaal standaardprogrammapakket.

  • 2. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke onderzoeksinstelling. De pakketaanbieder toont ten genoegen van het Commissariaat aan dat de onderzoeksinstelling onafhankelijk is en dat de resultaten van het onderzoek op wetenschappelijk wijze zijn verkregen.

  • 3. De pakketaanbieder maakt de resultaten van het onderzoek openbaar.

Artikel 6.17

  • 1. Het onderzoek, bedoeld in artikel 6.16, wordt zodanig ingericht dat de voorkeuren van de abonnees kunnen worden bepaald, waaronder in elk geval:

    • a. de voorkeur voor de televisieprogrammakanalen van de regionale publieke mediadienst;

    • b. de voorkeur voor een of meer categorieën televisieprogrammakanalen; en

    • c. de regionale voorkeur voor televisieprogrammakanalen.

  • 2. Het Commissariaat wijst ten behoeve van onderzoeken als bedoeld in artikel 6.16 categorieën televisieprogrammakanalen aan. De voorkeur, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, wordt uit deze categorieën bepaald.

Artikel 6.18

Het Commissariaat kan nadere regels vaststellen over:

  • a. de inrichting, uitvoering en validering van het onderzoek, bedoeld in artikel 6.16;

  • b. de specifieke doelgroepen abonnees waarmee in het onderzoek rekening wordt gehouden.

Paragraaf 6.3.1.4. Klachtenregeling Autoriteit Consument en Markt

Artikel 6.19

Artikel 6.12 is van toepassing.

Artikel 6.20

  • 1. Abonnees als bedoeld in artikel 6.13, eerste lid, kunnen een klacht indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, genoemd in artikel 2, eerste lid, van de Instellingswet Autoriteit en Markt, indien de pakketaanbieder bij de samenstelling van het digitale standaardprogrammapakket onvoldoende rekening houdt met de uitkomsten van het onderzoek, bedoeld in artikel 6.16.

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt vormt zich een oordeel over de gegrondheid van de klacht en deelt dit oordeel, al dan niet vergezeld van een gemotiveerd advies, schriftelijk mede aan de klager, de pakketaanbieder over wie geklaagd is en het Commissariaat.

  • 3. Bij de beoordeling van de gegrondheid van de klacht houdt de Autoriteit Consument en Markt rekening met:

    • a. de juridische en technische omstandigheden waaronder verspreiding van het digitale standaardprogrammapakket door de pakketaanbieder plaatsvindt; en

    • b. de marktomstandigheden waaronder verspreiding van het digitale standaardprogrammapakket door de pakketaanbieder plaatsvindt.

  • 4. De pakketaanbieder volgt het advies, bedoeld in het tweede lid, tenzij hij ontheffing van het opvolgen van het advies heeft aangevraagd bij het Commissariaat en die ontheffing is verleend.

  • 5. Het Commissariaat kan ontheffing verlenen, als zwaarwichtige redenen zich verzetten tegen opvolging van het advies, bedoeld in het tweede lid.

  • 6. Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden vastgesteld over de wijze waarop de klachten worden behandeld.

II

In artikel I, onderdeel J, wordt «en 6.10 tot en met 6.14d» vervangen door:, 6.10 tot en met 6.14d, en 6.15 tot en met 6.20.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de pakketaanbieder tenminste een keer per jaar een onderzoek naar de voorkeuren van zijn abonnees ten aanzien van de samenstelling van het digitaal standaardprogrammapakket dient uit te laten voeren. Indien de pakketaanbieder bij de samenstelling van het digitale standaardprogrammapakket onvoldoende rekening houdt met de uitkomsten van dit onderzoek dan kunnen de abonnees een klacht indienen bij de Autoriteit Consument en Markt. Bij de beoordeling van de gegrondheid van de klacht dient de ACM rekening te houden met de technische en juridische omstandigheden waaronder de verspreiding van het pakket plaatsvindt. Ook dient rekening gehouden te worden met de marktomstandigheden.

Jasper van Dijk