Kamerstuk 33405-9

Verzoek van het lid Omtzigt over het wetsvoorstel herziening fiscale behandeling eigen woning en de vraag inzake de restschuld

Dossier: Wijziging van de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met de herziening van de fiscale behandeling van de eigen woning (Wet herziening fiscale behandeling eigen woning)

Gepubliceerd: 26 oktober 2012
Indiener(s): Frans Weekers (staatssecretaris financiƫn) (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn huisvesting kopen en verkopen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33405-9.html
ID: 33405-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 oktober 2012

Het lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de heer Omtzigt (CDA) heeft mij gevraagd of ik van mening ben dat tijdens het wetgevingsoverleg (WGO) van 29 oktober a.s. het wetsvoorstel herziening fiscale behandeling eigen woning moet worden behandeld. Voorts wil het lid Omtzigt weten welke plannen en mogelijkheden er zijn om mensen met een restschuld te helpen. Het lid Omtzigt verwijst naar berichten over het restschuldenplan van het Verbond van Verzekeraars, de NVM en de Vereniging Eigen Huis en wil deze reactie voorafgaand aan het WGO op 29 oktober a.s. ontvangen. Ten aanzien van deze laatste vraag bericht ik u mede namens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het voornoemde wetsvoorstel vloeit rechtstreeks voort uit het Begrotingsakkoord 2013 en is door het kabinet, conform dat akkoord, op Prinsjesdag bij uw Kamer ingediend. Vervolgens is het wetsvoorstel door uw Kamer in procedure genomen en heeft uw Kamer het wetsvoorstel geagendeerd voor het WGO dat op 29 oktober a.s. plaatsvindt. Dit kabinet voert, tenzij een meerderheid van uw Kamer anders besluit, het Begrotingsakkoord 2013 loyaal uit. Om die reden zie ik thans dan ook geen aanleiding om de met uw Kamer op 29 oktober a.s. geplande gedachtewisseling over dit wetsvoorstel niet te laten plaatsvinden.

Ik stel vast dat het Begrotingsakkoord 2013 belangrijke stappen bevat om restschuldrisico’s structureel te verkleinen doordat de Loan-to-Value ratio van 2013 tot en met 2018 in zes gelijke stappen wordt teruggebracht van 106% naar 100% en doordat belastingplichtigen worden geprikkeld hun eigenwoningschuld af te gaan lossen. Het kabinet heeft daarmee belangrijke stappen genomen om de restschuldproblematiek te adresseren. Eventuele verdere maatregelen, zoals ook geopperd in het restschuldenplan, zijn niet opgenomen in het Begrotingsakkoord 2013.

Ik sluit me dan ook aan bij de tijdens het vragenuurtje van dinsdag 23 oktober jl. (Handelingen II, 2012/2013, nr. 13, 23 oktober 2012, Vragenuur, mondelinge vragen van het lid Schouten aan de staatssecretaris van staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over dit onderwerp uitgesproken woorden. Het is aan een volgend kabinet te beoordelen of, en zo ja welke, additionele maatregelen met het oog op de restschuldproblematiek zouden kunnen worden overwogen.

De staatssecretaris van Financiën, F. H. H. Weekers