Kamerstuk 33400-XIII-144

Reactie op het amendement van het lid Van Gerven over onderzoek uit de biologische sector

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 3 juli 2013
Indiener(s): Sharon Dijksma (staatssecretaris economische zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XIII-144.html
ID: 33400-XIII-144

Nr. 144 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2013

Hierbij bericht ik u hoe ik, in overeenstemming met Bionext als vertegenwoordiger van de biologische keten, een meerjarige invulling geef aan het amendement van het lid Van Gerven (Kamerstuk 33 400 XIII, nr. 121, d.d. 29 januari 2013). Het amendement vraagt om, voor een periode van ten minste 4 jaar, jaarlijks 5 miljoen euro te oormerken voor vraaggestuurd biologisch onderzoek.

Het topsectorenbeleid van dit kabinet is bij uitstek vraaggestuurd beleid. Binnen de topsectoren Agri & Food (A&F) en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) werkt het bedrijfsleven in nauwe samenwerking met kennisinstellingen en overheid aan de economische en maatschappelijke opgaven in deze sectoren.

De toekomst voor de biologische keten ligt in het zorg dragen voor een goede aansluiting bij dit topsectorenbeleid. Deze aansluiting moet zowel in bestuurlijke zin als via lopende en nieuwe PPS-en gestalte krijgen. Het moet ook een aansluiting zijn waarbij de wisselwerking tussen biologisch en andere vormen van landbouw gericht op verduurzaming maximaal invulling zal kunnen krijgen. Die goede aansluiting bij het topsectorenbeleid zal in de komende periode ook actief worden ondersteund. Beide partijen vertrouwen erop dat het daarmee mogelijk is vanaf 2015 de invulling van het amendement volledig via de topsectoren te laten plaatsvinden. Bionext geeft aan dat zij, als volwassen keten, verwacht voldoende kwalitatief goede PPS-voorstellen en private cofinanciering te kunnen genereren en geen financiële claim wil leggen binnen en/of buiten het topsectorbeleid.

Het jaar 2013 en 2014 vormt een overgangsperiode richting deze situatie. Want het kennispakket voor 2013 is al in opdracht gegeven en er is in 2014 in de topsectoren beperkte ruimte voor nieuwe calls. In nauwe samenwerking met Bionext is in kaart gebracht welke lopende onderzoeken passen onder de voorwaarden van het amendement.

Hieruit bleek dat deze onderzoeken al grotendeels plaatsvonden in topsectorkader. Voor 2013 wordt reeds 4,2 mln euro besteed aan biologisch onderzoek. Voor dit jaar resteerde vervolgens nog een bedrag van 0,8 mln euro om nadere invulling te geven aan het amendement. Voor 2014 wordt momenteel al vol ingezet op participatie in o.a. PPS-en binnen het topsectorenbeleid. Aangezien er echter waarschijnlijk beperkte ruimte is voor de ontwikkeling van nieuwe PPS-en binnen de topsectoren A&F en T&U wordt nog 0,5 miljoen euro op de EZ-begroting uitgetrokken om nadere invulling te geven aan het amendement. Vervolgens is met Bionext bezien op welke wijze deze invulling in 2013 en 2014 zou kunnen plaatsvinden.

Dat heeft geresulteerd in een uit 3 elementen bestaand pakket voor 2013 en 2014:

  • 1. Ik heb Bionext in staat gesteld namens de biologische keten/sectoren met een voorstel te komen voor een eigen onderzoekspakket in 2013 (0,6 mln euro) en 2014 (0,3 mln euro). Bionext is voornemens via de voorstellen in dit pakket maximale aansluiting te zoeken bij bestaande en/of nieuwe PPS-en in de topsectoren. Ook mijn ministerie zal deze aansluiting maximaal bevorderen. Dit vereenvoudigt de overgang richting 2015.

  • 2. De biologische keten kent van oudsher een sterke samenwerking, in de vorm van onder andere kennisnetwerken van biologische boeren. Dat is ook logisch omdat een goede kennisontsluiting en kennisverspreiding voor een kleine keten van groot belang is. Ter ondersteuning van deze kennisverspreiding van Europees en nationaal onderzoek, alsmede om een brug te vormen naar het generieke instrumentarium voor de topsectoren, zal in 2013 en 2014 extra inzet van Syntens plaatsvinden (totaal 0,3 mln euro). Dit maakt onderdeel uit van het totale extra Syntens-pakket voor de topsectoren A&F en T&U.

  • 3. In het Europees onderzoeksnetwerk (ERA-Net) Core Organic plus vindt kennisontwikkeling en -verspreiding plaats gericht op de biologische keten/sectoren. Een vertegenwoordiger van Bionext maakt vanaf dit jaar deel uit van de Nederlandse delegatie in dit onderzoeksnetwerk en bepaalt mede de gewenste inzet. De Nederlandse inzet in dit ERA-Net dat in de periode 2014–2016 loopt, bedraagt in 2014 0,1 mln euro. In de volgende jaren blijft deze inzet gehandhaafd. Alle partijen inclusief de Europese Commissie verwachten met hun inzet meer dan 10 mln aan Europees biologisch onderzoek te genereren. De resultaten van dit onderzoek komen ook ten goede aan de Nederlandse biologische keten/sectoren.

Met dit langetermijnperspectief en de concrete invulling in de komende 2 jaren hebben wij het vertrouwen dat er op een zorgvuldige wijze inhoud is gegeven aan het amendement.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma