Kamerstuk 33400-XIII-137

Uitvoering van de motie van het lid Graus (32500 XIII, nr. 111) over verplichte etikettering van halalvlees

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 13 maart 2013
Indiener(s): Sharon Dijksma (staatssecretaris economische zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XIII-137.html
ID: 33400-XIII-137

Nr. 137 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2013

Uw Kamer heeft verzocht om een brief over de uitvoering van de motie Graus 32 500 XIII, nr. 111. Deze motie verzoekt de regering tot «verplichte etikettering van halalvlees opdat consumenten een vrije keuze kunnen maken en niet onwetend dieronvriendelijk geslacht vlees nuttigen».

In november 2010 is deze motie aangenomen. Destijds heeft het kabinet ervoor gekozen het initiatief van de Europese Commissie af te wachten. De Commissie had in 2010 aangekondigd initiatief te zullen nemen om de etikettering van vlees afkomstig van onbedwelmd geslachte dieren mogelijk verplicht te stellen. Inmiddels is duidelijk dat de Commissie dit onderwerp op 15 februari 2012 heeft opgenomen in de «strategie voor de bescherming en het welzijn van dieren 2012–2015» (COM(2012) 6 final/2). In 2011 sprak het Europese Parlement de wens uit dat de verplichte etikettering van vlees afkomstig van onbedwelmd geslachte dieren onderdeel zou worden van de nieuwe verordening voedselinformatie aan consumenten, die in december 2014 van kracht wordt. De Europese Commissie is van mening dat dit onderwerp gerelateerd is aan dierenwelzijn en niet aan voedselveiligheid of -hygiëne. Daarom is gekozen voor een andere route, namelijk die van de Europese strategie dierenwelzijn.

In deze Europese strategie dierenwelzijn is een studie voorzien over de mogelijkheid om consumenten te voorzien van relevante informatie over de bedwelming van dieren. Deze studie moet dit jaar plaatsvinden. Op basis van de resultaten daarvan zal de Europese Commissie een beslissing nemen. Bij de behandeling van de strategie dierenwelzijn op 4 juli 2012 heeft het Europese Parlement een resolutie aangenomen (nr. 49, A7–0216/2012)1 waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om de aangekondigde studie zo snel mogelijk op te pakken en zich in te zetten voor meer transparantie over de slachtmethode waarbij geen sprake is van bedwelming van dieren.

Gelet op de inspanningen van de Europese Commissie, het Europese level playing field en de oproep van het Europese Parlement om de consumenteninformatie te verbeteren, geef ik de voorkeur aan uitvoering van de motie Graus op Europees niveau en acht ik nationale regelgeving inzake etikettering van de slachtmethode op dit moment niet wenselijk. Ik vind het van belang dat dit in Europees verband door de Commissie voortvarend wordt opgepakt en zal het daarom aan de orde stellen tijdens de Landbouwraad in april. Ik kijk met veel belangstelling uit naar de resultaten van de studie en de aanpak van de Europese Commissie en ik zal uw Kamer daarover informeren.

De staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma