Kamerstuk 33400-X-45

Regelgeving inzake investeringen in clustermunitie die op 1 januari 2013 in werking is getreden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 10 januari 2013
Indiener(s): Jeroen Dijsselbloem (minister financiƫn) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-X-45.html
ID: 33400-X-45

Nr. 45 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 januari 2013

Bij het wetgevingsoverleg van 3 december 2012 (Kamerstuk 33 400 X, nr. 24) heeft het lid Van Dijk (SP) vragen gesteld aan de Minister van Defensie over de regelgeving inzake investeringen in clustermunitie die op 1 januari 2013 in werking is getreden. Deze vragen zijn aan mij ter beantwoording doorgeleid.

Het lid Van Dijk stelt dat hij het nuttig vindt dat een lijst wordt opgesteld met ondernemingen die zijn betrokken bij de productie van clustermunitie omdat Nederlandse vermogensbeheerders met behulp daarvan kunnen weten in welke ondernemingen zij niet moeten investeren. Het lid Van Dijk vraagt of de regering, indien zij een dergelijke lijst voor handen heeft, deze aan de Tweede Kamer zou kunnen doen toekomen. Indien de regering niet een dergelijke lijst heeft, wil het lid Van Dijk weten waarom niet.

Clustermunitie veroorzaakt onaanvaardbaar humanitair leed. Dit is boven iedere twijfel verheven. De op 1 januari 2013 in werking getreden regelgeving (het Wijzigingsbesluit financiële markten 2013, artikel III) is bedoeld ervoor te zorgen dat Nederlandse financiële ondernemingen adequate maatregelen treffen om te vermijden dat zij directe steun verlenen aan ondernemingen die clustermunitie produceren, verkopen of distribueren.

De regering heeft geen lijst opgesteld met ondernemingen die clustermunitie produceren, verkopen of distribueren. Nagenoeg alle Nederlandse financiële ondernemingen voor wie de regelgeving geldt hebben op dit moment al beleid dat investeringen in clustermunitie uitsluit, en weten dat beleid in de praktijk ook vorm te geven. Met het opstellen van een lijst van producenten van clustermunitie door de regering, zou de verantwoordelijkheid voor de naleving van de bepaling in grote mate bij de overheid worden neergelegd. Dit staat op gespannen voet met het uitgangspunt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij uitstek een onderwerp is waar de sector zelf de verantwoordelijkheid dient te nemen.

De sector is op dit moment bezig om gezamenlijk een lijst op te stellen van ondernemingen die clustermunitie produceren, verkopen of distribueren; de AFM ondersteunt de sector bij dit initiatief. Ik spreek hierbij mijn waardering uit over dit initiatief.

De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem