11,3 %
88,7 %

SP

50PLUS/Klein

CU

SGP

CDA

VVD

D66

50PLUS/Baay-Timmerman

GL

PVV

GrBvK

PvdD

PvdA

Van Vliet


Nr. 26 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEIJTEN EN VAN GERVEN

Ontvangen 19 juni 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel II, onderdeel A, komt te luiden:

A

Artikel 12 komt te luiden:

Artikel 12

  • 1. Een zorgverzekeraar sluit met iedere instelling als bedoeld in artikel 1, onderdeel m, onder 1°, die zorg of andere diensten verleent waarop aanspraak bestaat ingevolge artikel 1, onderdeel d, en die, voor zover de zorgverzekeraar over een ontheffing als bedoeld in artikel 49 van de Wet marktordening gezondheidszorg beschikt, niet bij hem in dienst is, een overeenkomst over zorg of andere diensten en de daarvoor in rekening te brengen prijs.

  • 2. Een instelling als bedoeld in artikel 1, onderdeel m, onder 1°, die een overeenkomst met een zorgverzekeraar heeft gesloten, is verplicht desgevraagd met een andere zorgverzekeraar een gelijke overeenkomst te sluiten.

Toelichting

De indieners zijn van opvatting dat het niet primair de taak van de zorgverzekeraars is om de kwaliteit van de hulpverleners te beoordelen. Dit is bij uitstek een taak voor de hulpverleners zelf, de vertegenwoordigers van de beroepsgroepen, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland. De zorgverzekeraars ontberen ook de kennis en de kunde om de kwaliteit van zorg goed te beoordelen. Ook 8 jaar na invoering van de Zorgverzekeringswet is nog steeds de praktijk dat bij de contractering van zorg kwalitatieve afwegingen een ondergeschikte rol spelen en dat er met name op financiële motieven wordt ingekocht.

Ook is het onwenselijk dat zorgverzekeraars een doorslaggevende stem krijgen in het contracteren op kwaliteit omdat dit gebeurt op basis van verschillende kwalitatieve parameters die de verschillende verzekeraars hanteren, hetgeen leidt tot rechtsongelijkheid. Verder is niet uit te leggen aan patiënten dat de ene verzekeraar om kwalitatieve redenen een hulpverlener wel contracteert terwijl een andere hulpverlener om kwalitatieve redenen dat juist niet doet.

In dit amendement regelen de indieners dat zorgverzekeraars alle bonafide hulpverleners en zorginstellingen die aan landelijke kwaliteitsnormen voldoen verplicht dienen te contracteren.

Dit leidt tot rechtsgelijkheid voor alle hulpverleners, vermindert de bureaucratische rompslomp en verspilling van middelen, vormt de basis voor een goede en langdurige arts-patiëntrelatie en geeft maximale keuzevrijheid aan de patiënt om zorg te ontvangen van de hulpverlener van zijn of haar keuze.

Leijten Van Gerven