Kamerstuk 33362-24

Amendement van het lid Klever over het invoegen van het hinderpaalcriterium in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet

Dossier: Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten, teneinde te voorkomen dat zorgverzekeraars zelf zorg verlenen of zorg laten aanbieden door zorgaanbieders waarin zij zelf zeggenschap hebben


24,0 %
76,0 %

50PLUS/Baay-Timmerman

Van Vliet

PvdD

PvdA

VVD

SP

GL

PVV

D66

SGP

CU

GrBvK

CDA

50PLUS/Klein


Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID KLEVER

Ontvangen 18 juni 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel B, wordt in artikel 13, na het eerste lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. De vergoeding, bedoeld in het eerste lid, mag niet dermate gering zijn dat deze voor de verzekerde een feitelijke hinderpaal oplevert om zorg of diensten te betrekken van een andere aanbieder dan een aanbieder met wie zijn zorgverzekeraar een overeenkomst over deze zorg of diensten en de daarvoor in rekening te brengen prijs heeft gesloten of, indien zijn zorgverzekeraar over een ontheffing als bedoeld in artikel 49 van de Wet marktordening gezondheidszorg beschikt, een aanbieder die bij zijn zorgverzekeraar in dienst is.

Toelichting

Het voorliggende wetsvoorstel wijzigt artikel 13 van de Zorgverzekeringswet waardoor de zorgverzekeraar zelf kan bepalen of hij niet-gecontracteerde zorg vergoedt bij een naturapolis, en zo ja tot welke hoogte. De indiener vindt dit een buitenproportionele maatregel om tot selectiever contracteren te komen en vindt het onacceptabel dat verzekerden het recht kwijtraken om in alle vrijheid hun eigen zorgaanbieder te kiezen.

Om de onderhandelingspositie zo gelijkwaardig mogelijk te houden en zorgverzekeraars niet onnodig op kosten te jagen is de indiener van mening dat de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg volgens het nu geldende hinderpaalcriterium prima geregeld is. Dit prikkelt zorgaanbieders om zorg van goede kwaliteit tegen concurrerende prijzen te blijven leveren, het biedt zorgverzekeraars voldoende mogelijkheden om selectief in te kopen en voor de patiënt blijft de vrije artsenkeuze bestaan.

Klever