Kamerstuk 33362-22

Reactie op uitzending Radio 1 (Nu.nl) inzake uitspraken over de verschillende polissen en het vergoeden van niet-gecontracteerde zorg in verhouding tot het aanhangige wetsvoorstel

Dossier: Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten, teneinde te voorkomen dat zorgverzekeraars zelf zorg verlenen of zorg laten aanbieden door zorgaanbieders waarin zij zelf zeggenschap hebben

Gepubliceerd: 4 juni 2014
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33362-22.html
ID: 33362-22

Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juni 2014

In uw Kamer ligt een wetsvoorstel waarmee artikel 13 van de zorgverzekeringswet wordt gewijzigd (Kamerstuk 33 362).

Deze wijziging beoogt om meer differentiatie in het polisaanbod mogelijk te maken. Naast de reeds bestaande restitutiepolis (waarbij men recht heeft op een vergoeding tot maximaal het bedrag dat in redelijkheid binnen de Nederlandse omstandigheden passend is, ongeacht of de aanbieder gecontracteerd is) en de combinatiepolis (de verzekerde heeft bij bepaalde prestaties recht op zorg in natura bij gecontracteerde zorgaanbieders en bij bepaalde prestaties recht op een vergoeding), kunnen verzekeraars diverse vormen van naturapolissen aan gaan bieden. Verzekerden krijgen daardoor niet minder, maar juist meer te kiezen.

De zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld een naturapolis aanbieden zoals deze in huidige vorm bestaat, waarbij een breed aanbod is gecontracteerd en de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg gemiddeld ligt op 75 a 80%. Zorgverzekeraars kunnen echter ook naturapolissen aan gaan bieden, waar de zorgverzekeraar op basis van prijs- en kwaliteitsafspraken contracten afsluit met zorgverleners, en de verzekerde hier naar toe probeert te sturen, door de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg lager vast te stellen, bijvoorbeeld op 50%, 30% of zelfs 0%.

De verwachting is dat zorgverzekeraars een zorgvuldige afweging maken bij het samenstellen van de polis en het vaststellen van de hoogte van de vergoeding van de niet-gecontracteerde zorg, verzekerden kunnen immers jaarlijks overstappen naar een andere zorgverzekeringspolis danwel zorgverzekeraar. De verwachting is dat de naturapolissen goedkoper zullen zijn dan de polissen waarbij volledige keuzevrijheid is. Er komt derhalve een uitbreiding van de keuzemogelijkheden voor de verzekerde.

Ik zie uit naar een plenaire gedachtewisseling over dit voorstel.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers