Kamerstuk 33348-69

Amendement van het lid Geurts dat regelt dat soorten in het wild levende zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen, dagvlinders, libellen of kevers die niet opzettelijk mogen worden gedood of gevangen alsmede soorten vaatplanten die niet opzettelijk mogen worden geplukt en verzameld, afgesneden, ontworteld of vernield bij algemene maatregel van bestuur worden aangewezen, alsmede dat deze algemene maatregel van bestuur is onderworpen aan een zware nahangprocedure

Dossier: Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming)

Gepubliceerd: 15 juni 2015
Indiener(s): Jaco Geurts (CDA)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33348-69.html
ID: 33348-69

16,7 %
83,3 %

GrKÖ

GL

PvdD

Klein

CDA

SP

PvdA

VVD

Houwers

CU

Van Vliet

PVV

GrBvK

D66

SGP

50PLUS


Nr. 69 AMENDEMENT VAN HET LID GEURTS

Ontvangen 15 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 3.10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komt onderdeel a te luiden:

  • a. opzettelijk bij algemene maatregel van bestuur te bepalen in het wild levende zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen, dagvlinders, libellen of kevers te doden of te vangen;.

2. In het eerste lid komt onderdeel c te luiden:

  • c. opzettelijk bij algemene maatregel van bestuur te bepalen vaatplanten te plukken en te verzamelen, af te snijden, te ontwortelen of vernielen.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Een krachtens het eerste lid vastgestelde algemene maatregel van bestuur wordt aan de beide kamers der Staten-Generaal overgelegd. Hij treedt in werking op een tijdstip dat nadat vier weken na de overlegging zijn verstreken bij koninklijk besluit wordt vastgesteld, tenzij binnen die termijn door of namens een der kamers of door ten minste een vijfde van het grondwettelijk aantal leden van een der kamers de wens te kennen wordt gegeven dat het onderwerp van de algemene maatregel van bestuur bij wet wordt geregeld. In dat geval wordt een daartoe strekkend voorstel van wet zo spoedig mogelijk ingediend. Indien het voorstel van wet wordt ingetrokken of indien een van de beide kamers van de Staten-Generaal besluit het voorstel niet aan te nemen, wordt de algemene maatregel van bestuur ingetrokken.

II

In artikel 6.1, eerste lid, onderdeel b, wordt «of de bijlage, onderdeel a, bij deze wet» vervangen door: de krachtens artikel 3.10, eerste lid, onderdeel a, vastgestelde algemene maatregel van bestuur.

III

De bijlage, behorende bij artikel 3.10 van de Wet natuurbescherming, vervalt.

Toelichting

De indiener beoogt het mogelijk te maken om de lijst van soorten van de bijlage, behorende bij artikel 3.10 van de Wet natuurbescherming, vast te stellen bij algemene maatregel van bestuur. In de algemene maatregel van bestuur worden criteria gesteld op welke basis soorten worden aangewezen voor het beschermingsregime andere soorten. Deze lijst wordt om de vijf jaar geëvalueerd en eventueel gewijzigd. Deze wetssystematiek biedt meer transparantie en flexibiliteit.

Geurts