Kamerstuk 33348-49

Amendement van het lid Geurts waarmee de herintroductie van soorten door de minister alleen kan plaatsvinden in overeenstemming met gedeputeerde staten.

Dossier: Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming)

Gepubliceerd: 11 juni 2015
Indiener(s): Jaco Geurts (CDA)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33348-49.html
ID: 33348-49
Wijzigingen: 33348-105

Nr. 49 AMENDEMENT VAN HET LID GEURTS

Ontvangen 11 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 3.32, vijfde lid, wordt na «in zoverre in afwijking van het derde lid» ingevoegd «en in overeenstemming met gedeputeerde staten» en vervalt de laatste volzin.

Toelichting

De indiener beoogt dat tot de herintroductie van soorten gezamenlijk wordt besloten door de Minister en gedeputeerde staten. Op basis van het wetsvoorstel zijn de provincies verantwoordelijk voor het creëren en in stand houden van de juiste condities en het nemen van maatregelen om voor soorten een gunstige staat van instandhouding te bereiken en te handhaven. Deze verantwoordelijkheid voor de provincies geldt ook voor soorten, planten of dieren, die worden geherintroduceerd. Bovendien zijn provincies het beste in staat om te beoordelen of, en onder welke condities en met welke – mogelijk extra – inspanningen de herintroductie van een specifieke soort in een bepaald gebied succesvol kan zijn. Met de herintroductie kunnen kosten en inspanningen voor provincies gemoeid zijn; om deze reden stelt de indiener voor om de provincies mee te laten beslissen in plaats van enkel te horen zoals voorgesteld in de nota van wijziging.

Geurts