Gepubliceerd: 11 augustus 2012
Indiener(s): Piet Hein Donner (CDA), Frans Weekers (staatssecretaris financiƫn) (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33347-4.html
ID: 33347-4

Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1

Hieronder zijn opgenomen het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State d.d. 23 februari 2012 en het nader rapport d.d. 17 juli 2012, aangeboden aan de Koningin door de staatssecretaris van Financiën. Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State is cursief afgedrukt.

Bij Kabinetsmissive van 20 februari 2012, no.12.000367, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Staatssecretaris van Financiën, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het voorstel van wet tot wijziging van de Wet op het BTW-compensatiefonds, met memorie van toelichting.

Het voorstel strekt ertoe de status van het BTW-compensatiefonds als begrotingsfonds in de zin van artikel 9 van de Comptabiliteitswet 2001 (Cw 2001) te laten vervallen. De regeling gaat daarmee direct (als beleidsartikel) onderdeel uitmaken van de begroting van het Ministerie van Financiën (IXB).

De Afdeling advisering van de Raad van State onderschrijft de strekking van het wetsvoorstel, maar maakt een opmerking met betrekking tot de wijze waarop in het voorstel aan de regeling vorm wordt gegeven. Zij is van oordeel dat in verband daarmee aanpassing van het voorstel wenselijk is.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 20 februari 2012, nr. 12.000367, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 23 februari 2012, nr.WO6.12.0023/III, bied ik U hierbij aan.

Met het voorstel wordt de begroting van het fonds een beleidsartikel in de begroting van het Ministerie van Financiën. De bijdrageregeling komt aldus rechtstreeks ten laste van de begroting van dat ministerie. Er is dan ook geen sprake meer van een afgescheiden vermogen. Regels inzake begroting, beheer en verantwoording zijn, anders dan bij een begrotingsfonds het geval is, niet nodig omdat de Cw 2001 al in die regels voorziet voor de departementale begrotingen. De Afdeling is dan ook van oordeel dat in de Wet op het BTW-compensatiefonds volstaan kan worden met het stellen van regels voor de compensatieregeling op basis waarvan BTW-compensatie wordt verleend. De bepalingen in artikel 2 van de Wet op het BTW-compensatiefonds inzake de voeding, uitgaven, saldi en beheer van het fonds en inzake informatieverstrekking aan de minister kunnen dientengevolge worden geschrapt. De Afdeling adviseert artikel 2 van de Wet op het BTW-compensatiefonds in deze zin aan te passen en ook in de titel van de wet en in de artikelen tot uitdrukking laten komen, dat geen sprake meer is van een fonds.

Het voorstel geeft de Afdeling advisering van de Raad van State (hierna: de Afdeling) aanleiding tot het maken van een aantal opmerkingen.

De Afdeling is van oordeel dat in de Wet op het BTW-compensatiefonds volstaan kan worden met het stellen van regels voor de compensatieregeling op basis waarvan BTW-compensatie kan worden verleend. De aparte beheersregels voor het fonds zijn, nu het fonds deel uit gaat maken van de begroting van het Ministerie van Financiën, niet meer nodig.

De opmerking van de Afdeling heeft mij aanleiding gegeven de bepalingen in artikel 2 van de Wet op het BTW-compensatiefonds inzake de voeding, de uitgaven, de saldi en het beheer van het fonds en inzake de informatieverstrekking aan de minister te schrappen.

De Afdeling adviseert tevens artikel 2 van de Wet op het BTW-compensatiefonds in die zin aan te passen dat er geen sprake meer is van een fonds. Dat zou ook niet meer in de titel van de wet en in de artikelen tot uitdrukking moeten komen.

Dit advies heb ik niet gevolgd. Weliswaar is het BTW-compensatiefonds geen begrotingsfonds meer in de zin van de Comptabiliteitswet 2001, maar er blijft een geoormerkt budget beschikbaar op een begrotingsartikel binnen de begroting van het Ministerie van Financiën; materieel blijft er dus een fonds bestaan en dat fonds (in casu het betrokken begrotingsartikel) zal om de continuïteit van het beleid te benadrukken de naam BTW-compensatiefonds (blijven) dragen.

Ten slotte is van de gelegenheid gebruikgemaakt om de eerder voorgestelde wijzigingen in artikel 9 van de Wet op het BTW-compensatiefonds in verband met de met ingang van 1 januari 2013 geldende belastingrenteregeling niet via het onderhavige wetsvoorstel te regelen, maar via het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2012.

De Afdeling advisering van de Raad van State geeft U in overweging het voorstel van wet te zenden aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, nadat met het vorenstaande rekening zal zijn gehouden.

De vice-president van de Raad van State,

J. P. H. Donner

Ik moge U verzoeken het hierbij gevoegde gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De staatssecretaris van Financiën, F. H. H. Weekers