Kamerstuk 33335-8

Amendement van het lid Jacobi dat tot doel heeft de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de bevordering van het gebruik van het Fries duidelijk tot uitdrukking te brengen in de wet, onder andere door de bestuursafspraak Friese taal en cultuur een wettelijke grondslag te geven

Dossier: Regels met betrekking tot het gebruik van de Friese taal in het bestuurlijk verkeer en in het rechtsverkeer (Wet gebruik Friese taal)

Gepubliceerd: 28 mei 2013
Indiener(s): Lutz Jacobi (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33335-8.html
ID: 33335-8
Wijzigingen: 33335-10

Nr. 8 AMENDEMENT HET LID JACOBI

Ontvangen 28 mei 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

Gelet op de gezamenlijke verantwoordelijkheid en zorgplicht voor de Friese taal en cultuur sluiten het Rijk en de provincie Fryslân periodiek bestuursafspraken ter uitwerking van de verantwoordelijkheid inzake de Friese taal en cultuur en de bekostiging daarvan. Vanwege de internationale verdragsafspraken op dit terrein kunnen de bestuursafspraken ook voor de Friese taal en cultuur relevante beleidsterreinen omvatten die liggen buiten het gebruik van de Friese taal in het bestuurlijk verkeer en in het rechtsverkeer.

Toelichting

Met het wetsvoorstel worden de mogelijkheden voor het gebruik van het Fries in het bestuurlijk verkeer en het rechtsverkeer versterkt. De bevordering van het gebruik van het Fries is echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het Rijk en de provincie Fryslân die verder gaat dan het gebruik van Fries in het bestuurlijk verkeer en rechtsverkeer. Het doel van dit amendement is om die gezamenlijke verantwoordelijkheid duidelijk tot uitdrukking te brengen in de wet, door de bestuursafspraak Friese taal en cultuur een wettelijke grondslag te geven. Het Rijk en de provincie Fryslân maken periodiek bestuursafspraken over de uitwerking van de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de Friese taal en cultuur en over de bekostiging daarvan. In deze bestuursafspraak worden afspraken vastgelegd op het gebied van onderwijs, media, rechterlijke autoriteiten, bestuurlijke autoriteiten, cultuur, het sociale en economische leven en grensoverschrijdende uitwisselingen.

Jacobi