Gepubliceerd: 31 januari 2012
Indiener(s): Henk Kamp (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (VVD)
Onderwerpen: sociale zekerheid werk werkgelegenheid werkloosheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33065-8.html
ID: 33065-8
Origineel: 33065-2

Nr. 8 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 31 januari 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

In artikel IV wordt na onderdeel E een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ea

Artikel 30e vervalt.

2

In het in artikel V, onderdeel E, voorgestelde artikel 130v, eerste lid, wordt na «ingegaan» ingevoegd «en waarvoor voorafgaand aan 1 januari 2012 een aanvraag voor subsidie voor loonkosten is ingediend» en wordt na «deze wet» ingevoegd: , de daarop berustende bepalingen.

3

In het in artikel VI voorgestelde artikel 101e, eerste lid, wordt na «ingegaan» ingevoegd «en waarvoor voorafgaand aan 1 januari 2012 een aanvraag voor subsidie voor loonkosten is ingediend» en wordt na «deze wet» ingevoegd: , de daarop berustende bepalingen.

4

In het in artikel VII voorgestelde artikel 91g, eerste lid, wordt na «ingegaan» ingevoegd «en waarvoor voorafgaand aan 1 januari 2012 een aanvraag voor subsidie voor loonkosten is ingediend» en wordt na «deze wet» ingevoegd: , de daarop berustende bepalingen.

5

In het in artikel VIII, onderdeel C, voorgestelde artikel 8:6, eerste lid, wordt na «ingegaan» ingevoegd «en waarvoor voorafgaand aan 1 januari 2012 een aanvraag voor subsidie voor loonkosten is ingediend» en wordt na «deze wet» ingevoegd: , de daarop berustende bepalingen.

6

In het in artikel IX voorgestelde artikel 133h, eerste lid, wordt na «ingegaan» ingevoegd «en waarvoor voorafgaand aan 1 januari 2012 een aanvraag voor subsidie voor loonkosten is ingediend» en wordt na «deze wet» ingevoegd: , de daarop berustende bepalingen.

Toelichting

Het instrument van de loonkostensubsidie was neergelegd in de artikelen 78a en 78b van de Werkloosheidswet (WW), 67f en 67g van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ), 65i en 65j van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), 2:21, 3:71 en 3:72 van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong) en 37a van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA). Deze artikelen zijn met ingang van 1 januari 2012 vervallen bij Besluit van 6 december 2011, houdende vaststelling van het tijdstip waarop enige artikelen met betrekking tot loonkostensubsidie vervallen (Stb. 2011, nr. 608).

In de artikelen V tot en met IX van het wetsvoorstel zijn overgangsbepalingen voor loonkostensubsidie opgenomen. Met de onderdelen 2 tot en met 6 van deze nota van wijziging worden de overgangsbepalingen aldus aangevuld, dat daarin expliciet wordt vermeld dat de overgangsbepalingen betrekking hebben op de gevallen waarin voorafgaand aan 1 januari 2012 een aanvraag voor subsidie voor loonkosten is ingediend. Daarnaast wordt aan de overgangsbepalingen toegevoegd dat niet alleen de betreffende wettelijke artikelen maar ook de daarop berustende bepalingen van toepassing zijn op de afhandeling van loonkostensubsidies.

In artikel 30e van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI) is geregeld dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen een verzoek om loonkostensubsidie afwijst indien er geen reëel uitzicht is op continuering van de dienstbetrekking bij de werkgever of een andere werkgever. Met het vervallen van de bovenvermelde artikelen met betrekking tot het instrument van de loonkostensubsidie, kan artikel 30e van de Wet SUWI eveneens vervallen. Dit wordt geregeld in het eerste onderdeel van deze nota van wijziging. Artikel 30e van de Wet SUWI blijft, gelet op het in de artikelen V tot en met IX opgenomen overgangsrecht voor loonkostensubsidies, van toepassing op de afhandeling daarvan.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H. G. J. Kamp