Gepubliceerd: 13 december 2011
Indiener(s): Henk Kamp (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (VVD)
Onderwerpen: sociale zekerheid werk werkgelegenheid werkloosheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33065-7.html
ID: 33065-7
Origineel: 33065-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 13 december 2011

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

I

In het in artikel I, onderdeel R, voorgestelde hoofdstuk 10D wordt voor artikel 83t een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 83sa. Verlies van rechtspersoonlijkheid door de Raad voor werk en inkomen

Met ingang van de dag waarop artikel I, onderdeel D, van de Wet van [datum] tot wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen in verband met aanpassing van de dienstverlening van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen aan werkgevers en werkzoekenden en de opheffing van de Raad voor Werk en Inkomen als publiekrechtelijke rechtspersoon met een wettelijke taak en van de Werkloosheidswet en enige andere wetten in verband met de beëindiging van de inzet van het re-integratiebudget Werkloosheidswet en van loonkostensubsidies in werking is getreden, verliest de Raad voor werk en inkomen zijn rechtspersoonlijkheid.

II

In het in artikel I, onderdeel R, voorgestelde artikel 83u wordt «artikel VI» vervangen door: artikel I, onderdeel D,.

III

Artikel X komt te luiden:

Artikel X Inwerkingtreding

De artikelen van deze wet treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld, en kunnen terugwerken tot en met een in dat besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

Toelichting

Met het eerste onderdeel van deze nota van wijziging wordt een artikel ingevoegd in het voorgestelde hoofdstuk 10D van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI), dat betrekking heeft op de overgangsbepalingen in verband met de opheffing de Raad voor werk en inkomen (RWI). In het onderhavige wetsvoorstel is reeds opgenomen dat hoofdstuk 4 van de Wet SUWI, dat ziet op de RWI, vervalt (artikel I, onderdeel D). Met het vervallen van dat hoofdstuk verliest de RWI zijn rechtspersoonlijkheid, die de RWI op grond van artikel 1, Boek 2, van het Burgerlijk Wetboek slechts bezit indien dit uit de wet volgt. In het kader van de afwikkeling van de opheffing van de RWI verdient het de voorkeur om een overgangsbepaling op te nemen waarin dit ook expliciet wordt vermeld. In het voorgestelde artikel 83sa is daarom opgenomen dat de RWI zijn rechtspersoonlijkheid verliest met ingang van de datum waarop hoofdstuk 4 van de Wet SUWI vervalt en de RWI geen taken meer heeft op grond van artikel 17 van de Wet SUWI.

Met het tweede onderdeel van deze nota van wijziging wordt bewerkstelligd, dat in het voorgestelde artikel 83u wordt verwezen naar de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel D, van het onderhavige wetsvoorstel. In dat onderdeel is opgenomen dat hoofdstuk 4 van de Wet SUWI, dat betrekking heeft op de RWI, vervalt.

Het derde onderdeel van deze nota van wijziging betreft de inwerkingtredingsbepaling. Deze bepaling wordt aangepast, omdat de artikelen met betrekking tot de inzet van loonkostensubsidies met ingang van 1 januari 2012 bij koninklijk besluit vervallen. Gelet op de afwikkeling van de loonkostensubsidies die het jaar daarvoor zijn aangevangen, worden in de voorgestelde artikelen 130v van de WW (artikel II, onderdeel F), 101e van de WAZ (artikel III), 91g van de WAO (artikel IV), 8:6 van de Wet Wajong en (artikel VI) en 133h van de Wet WIA (artikel VII) voor die loonkostensubsidies overgangsbepalingen opgenomen. Deze overgangsbepalingen dienen in werking te treden met ingang van het moment waarop de artikelen met betrekking tot de inzet van loonkostensubsidies vervallen en dus op 1 januari 2012. De inwerkingtredingsbepaling is daarom uitgebreid met de mogelijkheid dat de artikelen met terugwerkende kracht in werking treden.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H. G. J. Kamp