Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 11 november 2011

De vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie1, belast met het voorbereidend onderzoek van bovengenoemd wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Inhoudsopgave

Blz.

1.

Algemeen

1

2.

Aard van het akkoord

1

3.

Verloop van de onderhandelingen

2

4.

Beoordeling van het vrijhandelsakkoord

2

1. Algemeen

De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het handelsverdrag en het bijbehorende wetsvoorstel. Deze leden hebben nog enkele nadere vragen.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het vrijhandelsakkoord en hebben nog enkele vragen en opmerkingen aan de regering.

2. Aard van het akkoord

De regering stelt dat dit handelsakkoord het eerste is van een nieuwe generatie vrijhandelsakkoorden in het kader van de Global Europe-agenda van 2006. De leden van de PvdA-fractie vragen of dit betekent dat er al sinds 2006 geen handelsakkoorden meer zijn afgesloten. Hoe zullen de onderwerpen zeevervoer en intellectueel eigendom geregeld worden die buiten het verdrag vallen? Wordt dit later geregeld in de bijlagen van het handelsakkoord, of moeten daarvoor aparte bilaterale afspraken gemaakt worden? In hoeverre is het handelsakkoord later inpasbaar in een handelsakkoord van de World Trade Organization (WTO), als dat er ooit nog komt?

3. Verloop van de onderhandelingen

De leden van de PvdA-fractie vragen waarom er een jaar tussen de parafering door de Europese Commissie en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (15 oktober 2009) en de ondertekening tijdens de top (6 oktober 2010) heeft gezeten. Heeft de voortgang van het akkoord daardoor een jaar stil gelegen?

De leden van de PvdA-fractie vragen waarom de status van de Noord-Koreaanse industriezone Kaesong niet in één keer geregeld is, maar wordt doorgeschoven naar een werkgroep. Kan de regering toelichten of er uiteindelijk ook additionele toezeggingen van Zuid-Korea aan de Verenigde Staten in dit vrijhandelsakkoord zijn opgenomen, zoals voorgenomen en vermeld in eerdere correspondentie met de Kamer (Kamerstuk 21 501-02, nr. 989)?

4. Beoordeling van het vrijhandelsakkoord

Zowel de leden van de PvdA-fractie als de leden van de CDA-fractie vragen wat het vrijhandelsakkoord betekent voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren (bijvoorbeeld in de automotive, scheepvaart, hightech en chipindustrie).

Ook vragen de leden van de PvdA-fractie, evenals de leden van de CDA-fractie, de regering waarom drie procent van de douanerechten op langere termijn wordt afgeschaft. Kan de regering een overzicht geven van deze drie procent douanerechten en de redenen voor het lagere tempo voor het afschaffen daarvan? Wat zijn, gezien de huidige economische omstandigheden, de te verwachten effecten voor Nederland van dit vrijhandelsakkoord op de import en export vanuit en naar Zuid Korea? Wat betekent het vrijhandelsakkoord voor de Nederlandse maakindustrie?

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Van der Ham

Adjunct-griffier van de vaste commissie voor Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie,

Blacquière