Kamerstuk 33000-X-82

Vertrek Amerikaanse eenheid uit Capelle aan den IJssel

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 27 april 2012
Indiener(s): Hans Hillen (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-X-82.html
ID: 33000-X-82

Nr. 82 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 april 2012

Op 27 april 2011 heb ik u geïnformeerd over het besluit van het Amerikaanse ministerie van Defensie om de Amerikaanse transport coördinatie-eenheid in Capelle aan den IJssel naar Duitsland te verhuizen (Kamerstuk 32 500 X, nr. 98). Het betreft het Military Surface Deployment and Distribution Command (SDDC) dat verantwoordelijk is voor het transport en de havenoverslag van Amerikaans materieel en goederen in Europa, Afrika en Zuidwest Azië.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vandaag kenbaar gemaakt definitief geen gebruik te maken van de aangeboden locatie in Rotterdam, maar de eenheid om financiële redenen te verplaatsen naar een nader te bepalen locatie in Duitsland. De overplaatsing van de eenheid begint midden 2012 en wordt naar verwachting voor het einde van het jaar voltooid. Hoewel ik regelmatig overleg heb gevoerd over dit onderwerp, kwam de aankondiging vandaag als een onaangename verrassing voor mij en de mensen die het betreft.

Van het Nederlandse burgerpersoneel op de locatie in Capelle aan den IJssel zijn 86 mensen in dienst van Defensie. Ongeveer twintig functies worden naar verwachting in Rotterdam gehandhaafd voor de havenoverslag van materieel en goederen. Het personeel is hierover vandaag geïnformeerd, evenals de centrales van overheidspersoneel.

Personeel dat overtollig wordt, valt onder het Sociaal Beleidskader. Het streven is erop gericht het personeel zoveel mogelijk naar ander werk te begeleiden, zowel bij Defensie als daarbuiten.

De minister van Defensie, J. S. J. Hillen