Kamerstuk 33000-VIII-63

Amendement van de leden Van der Ham en Jasper van Dijk ter vervanging van nr. 58 over het voortzetten van de steun aan alleenstaande moeders

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 30 november 2011
Indiener(s): Jasper van Dijk (SP), Boris van der Ham (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-VIII-63.html
ID: 33000-VIII-63

44,7 %
55,3 %

VVD

PvdD

CDA

CU

PvdA

SGP

GL

PVV

SP

D66


Nr. 63 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER HAM EN JASPER VAN DIJK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 581

Ontvangen 30 november 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 04 Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie worden het verplichtingenbedrag en het uitgaven bedrag verlaagd met  € 100 (x € 1 000).

II

In artikel 25 Emancipatie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 100 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe de ondersteuning voor (alleenstaande) studerende moeders te continueren. Nederland telt ongeveer 9000 studerende moeders die vaak moeite hebben om zorg en school te combineren. Daardoor hebben zij een grotere kans op studievertraging en uitval. Dit belemmert hun kansen op de arbeidsmarkt. De regering stimuleert vrouwen om te studeren en jong moeder te worden. Dat dient gepaard te gaan met de bijbehorende ondersteunende maatregelen, zodat vroegtijdige schooluitval wordt voorkomen.

De investering is bestemd voor acties zoals het aanbieden van (online) informatie en advies; het organiseren van spreekuren, workshops en voorlichting op scholen en het bieden van beleidsadvies aan gemeenten en onderwijsinstellingen op het gebied van de combinatie studie en gezin. Deze acties zijn in de periode 2009–2011 reeds uitgevoerd door het Steunpunt studerende moeders, waarvoor de financiering vanaf 2012 vervalt.

De dekking van dit amendement is gevonden in de «plusvoorziening overbelaste jongeren» dat door middel van het aanbieden van een totaalpakket van onderwijs en zorg- hulpverlening aan jongeren met meervoudige problematiek vroegtijdige schooluitval bestrijdt. Een deel van deze middelen dient specifiek beschikbaar te worden gesteld voor de ondersteuning van (alleenstaande) studerende moeders in het mbo, hbo en wo, zodat vroegtijdige schooluitval onder deze groep wordt voorkomen.

Van der Ham

Jasper van Dijk