Kamerstuk 32890-8

Amendement van de leden Berndsen-Jansen en Van Tongeren over het beperken van de voorgestelde verjaring

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met de aanpassing van de regeling van de vervolgingsverjaring

Gepubliceerd: 22 maart 2012
Indiener(s): Magda Berndsen (D66), Liesbeth van Tongeren (GL)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32890-8.html
ID: 32890-8

14,7 %
85,3 %

GL

SGP

VVD

PVV

Brinkman

PvdD

SP

CDA

PvdA

CU

D66


Nr. 8 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BERNDSEN EN VAN TONGEREN

Ontvangen 22 maart 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, tweede onderdeel, tweede lid, wordt onder 1° vervangen door:

  • 1°. voor de misdrijven waarop een levenslange gevangenisstraf is gesteld;

    • 1a°. voor de misdrijven waarop een gevangenisstraf van twaalf jaren of meer is gesteld, voor zover het feit iemands dood ten gevolge heeft gehad;.

II

In artikel I, onderdeel D, tweede onderdeel, derde lid, wordt na «misdrij ven waarop een gevangenisstraf van twaalf jaren of meer is gesteld» een zinsnede ingevoegd, luidende: en iemands dood ten gevolge heeft,.

Toelichting

Dit amendement voorziet in een wijziging van de categorie van misdrijven waarvoor geen vervolgingsverjaring geldt. Het amendement strekt ertoe de huidige categorie van misdrijven waarop levenslange gevangenisstraf is gesteld en zodoende niet verjaren, te handhaven. Een categorie zeer ernstige misdrijven waarop 12 jaren of meer gevangenisstraf is gesteld en die de dood ten gevolge hebben, wordt toegevoegd aan de regeling van de vervolgingsverjaring. Hiermee wordt de categorie van misdrijven die niet verjaren, uitgebreid met dien verstande dat de verlaagde ondergrens voor het vervallen van de verjaringstermijn, wordt gerechtvaardigd door de dodelijke afloop die het ten gevolge heeft.

In verband met de samenhang met het jeugdstrafrecht wordt ook de bepaling over verjaring in het jeugdstrafrecht conform het bovenstaande aangepast.

Berndsen Van Tongeren