Kamerstuk 32862-30

Gewijzigd amendement van het lid Haverkamp ter vervanging van nr. 23 over het verwijderen van het begrip 'groepsrisico'uit het wetsvoorstel

Dossier: Wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet)

Gepubliceerd: 14 juni 2012
Indiener(s): Maarten Haverkamp (CDA)
Onderwerpen: economie natuur en milieu stoffen transport
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32862-30.html
ID: 32862-30
Origineel: 32862-23

Nr. 30 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID HAVERKAMP TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 23

Ontvangen 14 juni 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, vervalt in artikel 11:

groepsrisico:

cumulatieve kansen per jaar per kilometer basisnet dat tien of meer personen overlijden als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval op het basisnet waarbij één of meer gevaarlijke stoffen zijn betrokken;.

II

In artikel I, onderdeel B, wordt in artikel 11 in de begripsomschrijving van «risicoplafond» de zinsnede «artikel 14, eerste of tweede lid» vervangen door: artikel 14, eerste lid.

III

In artikel I, onderdeel B, wordt artikel 14 als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid vervalt.

2. In het derde en vierde lid (oud) wordt de zinsnede «het eerste en tweede lid» telkens vervangen door: het eerste lid.

IV

In artikel I, onderdeel B, vervalt artikel 17, derde lid.

V

In artikel III wordt «14, eerste, tweede en derde lid,» vervangen door: 14, eerste en derde lid,

VI

In artikel IV wordt telkens «14, eerste, tweede en derde lid» vervangen door: 14, eerste en derde lid.

Toelichting

Met dit amendement wordt het begrip «groepsrisico» uit de wet gehaald. Groepsrisico is een oriëntatiewaarde waarvan gemeenten gemotiveerd af kunnen wijken. Verder leidt het groepsrisico ertoe dat een dunbevolkt gebied minder veilig is dan een dichtbevolkt gebied langs dezelfde spoorlijn. Inperking van de risico’s van vervoer van gevaarlijke stoffen wordt met het plaatsgebonden risico voldoende gewaarborgd.

Dit amendement is gewijzigd in verband met het herstellen van een kleine verschrijving in onderdeel I en een onjuiste verwijzing in de onderdelen V en VI.

Haverkamp