Kamerstuk 32855-31

Gewijzigd amendement van het lid Siderius ter vervanging van nr. 26 waarmee een werknemer die ouderschapsverlof opneemt recht heeft op ongeveer 75% van het wettelijk minimumdagloon per uur

Dossier: Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden

Gepubliceerd: 14 oktober 2014
Indiener(s): Tjitske Siderius (SP)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32855-31.html
ID: 32855-31
Origineel: 32855-26

14,7 %
84,7 %

SGP

VVD

PvdA

GL

CDA

GrBvK

50PLUS/Baay-Timmerman

PVV

50PLUS/Klein

SP

CU

D66

Van Vliet

PvdD


Nr. 31 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID SIDERIUS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 26

Ontvangen 14 oktober 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel Sa een onderdeel ingevoegd, luidende:

Sb

In artikel 6:1, eerste lid, wordt «zonder behoud van loon» vervangen door: met behoud van loon ter hoogte van een vast percentage van het minimumdagloon als bedoeld in artikel 6:4a.

II

In artikel I wordt na onderdeel U een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ua

Na artikel 6:4 wordt ingevoegd:

Uitbetaling vast percentage minimumdagloon

Artikel 6:4a

  • 1. De werknemer die het verlof, bedoeld in artikel 6:1 opneemt, heeft per uur opgenomen uur verlof recht op uitbetaling van 9,375% van het minimumloon, bedoeld in artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag of, indien het een persoon jonger dan 23 jaar betreft, het voor zijn leeftijd geldende minimumloon, bedoeld in artikel 7, derde lid, en artikel 8, derde lid, van die wet.

  • 2. De artikelen 4:6 en 5:7 zijn van overeenkomstige toepassing.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe dat werknemers doorbetaald worden op een vast percentage van ongeveer vijfenzeventig procent van het wettelijke minimumdagloon, wanneer zij ouderschapsverlof opnemen. Ouders die voor de opvoeding van hun kind ouderschapsverlof willen opnemen moeten niet gehinderd worden door financiële barrières. Voor vijfendertig procent van de niet-gebruikers met behoefte aan ouderschapsverlof vormen de financiële gevolgen de grootste drempel. Bij situaties waarin de thuissituatie vraagt dat een van de ouders meer tijd investeert in de opvoeding van de kinderen moet er ook een degelijke financiële regeling voorhanden zijn.

Siderius