Kamerstuk 32814-11

Amendement van de leden Leegte en Van der Werf over het voorzien in een regeling voor directe lijnen

Dossier: Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (implementatie van richtlijnen en verordeningen op het gebied van elektriciteit en gas)

Gepubliceerd: 15 februari 2012
Indiener(s): René Leegte (VVD), Marieke van der Werf (CDA)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32814-11.html
ID: 32814-11
Wijzigingen: 32814-18

Nr. 11 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEEGTE EN VAN DER WERF

Ontvangen 15 februari 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt onderdeel A als volgt gewijzigd:

1. Het tweede onderdeel komt te luiden:

  • 2. Aan het eerste lid, onderdeel i, wordt na «behoudens voor zover deze verbindingen en hulpmiddelen» ingevoegd: onderdeel uitmaken van een directe lijn of.

2. In het vierde onderdeel komt onderdeel ar te luiden:

  • ar. directe lijn: een elektriciteitslijn die:

    • 1°. een geïsoleerde producent rechtstreeks verbindt met een geïsoleerde verbruiker van elektriciteit; of

    • 2°. een producent met tussenkomst van een leverancier rechtstreeks verbindt met één of meer verbruikers van elektriciteit, teneinde te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van deze verbruikers;

II

In artikel I, onderdeel U, komt het derde onderdeel te luiden:

  • 3. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 14. Het vijfde tot en met het zevende lid vervallen op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, welk tijdstip kan verschillen voor de verschillende leden.

  • 15. In de voorwaarden, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, worden regels gesteld omtrent de technische eisen waaraan een aansluiting van een gesloten distributiesysteem en een directe lijn moet voldoen.

III

In artikel II wordt onderdeel A als volgt gewijzigd:

1. Het tweede onderdeel komt te luiden:

  • 2. Aan het eerste lid, onderdeel i, wordt na «behoudens voor zover deze verbindingen en hulpmiddelen» ingevoegd: onderdeel uitmaken van een directe lijn of.

2. In het vijfde onderdeel komt onderdeel an te luiden:

  • an. directe lijn: een of meer gasleidingen die:

    • 1°. een geïsoleerde producent rechtstreeks verbinden met een geïsoleerde verbruiker van gas; of

    • 2°. een producent met tussenkomst van een leverancier rechtstreeks

verbinden met één of meer verbruikers van gas, teneinde te voorzien in de gasbehoefte van deze verbruikers;.

IV

In artikel II wordt aan onderdeel Q een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. In de voorwaarden, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, worden regels gesteld omtrent de technische eisen waaraan een aansluiting van een gesloten distributiesysteem en een directe lijn moet voldoen.

Toelichting

De Elektriciteitsrichtlijn (2009/72/EG) maakt het mogelijk, in aanvulling op het systeem van gereguleerde transmissie- en distributienetten, dat producenten en leveranciers met een directe lijn kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de op deze directe lijn aangesloten elektriciteitsverbruikers. Onder een directe lijn dient in dit verband te worden verstaan één of meer verbindingen en hulpmiddelen bestemd voor het transport van elektriciteit die zonder tussenkomst van een net waarvoor een netbeheerder moet worden aangewezen een elektriciteitsproducent en (een) elektriciteitsverbruiker(s) met elkaar verbinden. Anders dan een gesloten distributiesysteem is een directe lijn niet geografisch begrensd. Een directe lijn kan zowel worden gebruikt voor het voorzien in de elektriciteitsbehoefte van eigen vestigingen en ondernemingen (concernmaatschappijen) als derden. Het toestaan van directe lijnen kan een krachtige impuls bieden aan de ontwikkeling van decentrale opwekking, waarbij in het bijzonder kan worden gedacht aan installaties voor warmtekrachtkoppeling en installaties voor de opwekking van duurzame elektriciteit, zoals zonnepanelen. Vanuit een oogpunt van bevordering van duurzame elektriciteit is het wenselijk te voorzien in een regeling van directe lijnen. Kenmerkend voor een directe lijn is dat zij bestaat uit een samenstel van een of meer productie-installaties en elektriciteitsverbruikende installaties die onderling met één of meer verbindingen en hulpmiddelen bestemd voor transport van elektriciteit direct met elkaar zijn verbonden. Anders dan bij een installatie liggen de verbindingen en hulpmiddelen bestemd voor transport van elektriciteit niet alleen binnen de installatie, maar vormen zij ook de verbindingen tussen de te onderscheiden productie- en elektriciteitsverbruikende installaties. Anders dan bij een net is bij een directe lijn niet alleen sprake van een stelsel van leidingen en hulpmiddelen met een transportfunctie, maar tevens van een elektriciteitsproductie- en elektriciteitsverbruikende functie. De directe lijn is daarom naar zijn aard noch een net, als bedoeld in artikel 1, lid 1, onderdeel i Elektriciteitswet 1998, noch een installatie als bedoeld in voornoemd artikel, maar een zelfstandige tussencategorie. Met de voorgestelde wijziging van artikel 1, lid 1, onderdeel i Elektriciteitswet 1998 wordt dit karakter van de directe lijn tot uitdrukking gebracht. Gelijk een installatie wordt ook ten aanzien van een directe lijn niet voorzien in een systeem van gereguleerde toegang tot het systeem. Met de voorgestelde toevoeging van artikel 31, lid 15 wordt invulling gegeven aan artikel 5 Elektriciteitsrichtlijn, waarin uitdrukkelijk is opgenomen dat in de nationale wetgeving moet worden voorzien in technische eisen waaraan een gesloten distributiesysteem en directe lijnen moeten voldoen voor aansluiting op transmissie- en distributienetten.

Ook de Gasrichtlijn (2009/73/EG) biedt de mogelijkheid tot het opnemen in de nationale wetgeving van een regeling voor directe lijnen. Met de voorgestelde wijzigingen van de Gaswet wordt het systeem van directe lijnen ook opgenomen in de Gaswet. De voorgestelde wettelijke regeling van directe lijnen in de Gaswet sluit aan op de regeling van directe lijnen als opgenomen in de Elektriciteitswet 1998. Met de wijziging van artikel 12b wordt uitvoering gegeven aan het stelde in artikel 8 Gasrichtlijn (2009/73/EG).

Leegte Van der Werf