Kamerstuk 32712-8

Amendement van de leden Leegte en Holtackers over het in het beheerplan rekening houden met de belangen van andere belanghebbenden dan alleen de deelnemers

Dossier: Wijziging van de Wet bodembescherming (Gebiedsgerichte aanpak van de verontreiniging van het diepere grondwater)

Gepubliceerd: 17 januari 2012
Indiener(s): René Leegte (VVD), Michiel Holtackers (CDA)
Onderwerpen: bodem natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32712-8.html
ID: 32712-8

55,3 %
44,7 %

SP

D66

PvdA

GL

PVV

CDA

CU

VVD

SGP

PvdD


Nr. 8 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEEGTE EN HOLTACKERS

Ontvangen 17 januari 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, wordt in artikel 55e na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. In het plan wordt rekening gehouden met de gevolgen van de gebiedsgerichte aanpak voor terreinen die daarvan geen onderdeel uitmaken, en worden zo nodig voorzieningen opgenomen om mogelijk voor die terreinen optredende gevolgen te monitoren alsmede maatregelen om alsdan in te grijpen.

Toelichting

Eigenaren van terreinen in een gebied dat voor een gebiedsgerichte aanpak in aanmerking komt, moeten in vrijheid een keuze kunnen maken of zij hieraan willen deelnemen of niet. Indien een eigenaar daarvan geen voordelen verwacht en besluit niet deel te nemen, maar de gebiedsgerichte aanpak toch doorgaat, dan mag hij hiervan geen nadelen ondervinden, bijvoorbeeld dat hij met extra saneringsverplichtingen wordt geconfronteerd. De initiatiefnemer tot de gebiedsgerichte aanpak moet in het beheerplan rekening houden met de belangen van andere belanghebbenden dan alleen de deelnemers. Dit kan betekenen dat zo nodig voorzieningen in het beheerplan moeten worden opgenomen om te monitoren dat als gevolg van de gebiedsgerichte aanpak geen verspreiding van verontreiniging plaatsvindt naar terreinen die daarvan geen deel uitmaken, voor zover dit niet in overeenstemming is met de doelstellingen van de gebiedsgerichte aanpak voor het beheergebied als geheel. Mocht een dergelijk risico niet bij voorbaat kunnen worden uitgesloten, dan moet de initiatiefnemer maatregelen achter de hand houden om te kunnen ingrijpen indien uit de monitoring blijkt dat het risico onverhoopt bewaarheid wordt.

Leegte Holtackers