Gepubliceerd: 19 september 2012
Indiener(s): Halbe Zijlstra (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen: beroepsonderwijs hoger onderwijs onderwijs en wetenschap overige vormen van onderwijs voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32587-8.html
ID: 32587-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 september 2012

Het wetsvoorstel diplomaregister is in 2011 als hamerstuk aanvaard door beide Kamers der Staten-Generaal, maar de desbetreffende wet kon – zoals ik u eerder heb meegedeeld – niet meteen in werking treden. Bij dezen informeer ik uw Kamer dat deze wet op 1 november 2012 in werking treedt en het diplomaregister op dezelfde datum wordt opengesteld.

Het diplomaregister ontsluit digitaal de diplomagegevens die al door de overheid zijn verzameld en in de registers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) worden bewaard. Het diplomaregister verschaft onder andere een beveiligd digitaal document met diplomagegevens van een behaald diploma uit het bekostigd onderwijs (vanaf een per sector bepaald jaartal). Het gaat hierbij om diplomagegevens van voortgezet onderwijs, beroeps- en volwasseneneducatie en hoger onderwijs. Ook worden diplomagegevens van inburgering en Nederlands als tweede taal verstrekt.

Het diplomaregister maakt gebruik van gegevens uit andere onderwijsregisters. Omdat die gegevens voor een ander doel zijn verzameld, stonden gegevens van bepaalde opleidingen niet eenduidig in het register. Dit bleek in de afrondende fase van het diplomaregister. Het belang van eenduidigheid prevaleerde boven het snel invoeren van het diplomaregister. De gegevens zijn nu gecorrigeerd.

Op 1 november 2012 is het diplomaregister operationeel.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, H. Zijlstra