Gepubliceerd: 11 april 2011
Indiener(s): Halbe Zijlstra (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen: beroepsonderwijs hoger onderwijs onderwijs en wetenschap overige vormen van onderwijs voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32587-7.html
ID: 32587-7
Origineel: 32587-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 12 april 2011

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel C, wordt artikel 24n gewijzigd als volgt:

1. De aanduiding van het eerste lid vervalt.

2. Onderdeel a komt te luiden:

a. getuigschriften van met goed gevolg afgelegde propedeutische examens van uit ’s Rijks kas bekostigde opleidingen hoger beroepsonderwijs en met goed gevolg afgelegde afsluitende examens van uit ’s Rijks kas bekostigde opleidingen hoger onderwijs, met uitzondering van de programma’s, bedoeld in artikel 7.8a, eerste lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, die op of na 1 januari 1996 zijn afgegeven door instellingen als bedoeld in de onderdelen a, b, c en g van de bijlage van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

3. In onderdeel b wordt «een bij koninklijk besluit te bepalen datum» vervangen door: 1 januari 2007.

4. In onderdeel c wordt «een bij koninklijk besluit te bepalen datum» vervangen door: 1 januari 2007.

5. In onderdeel d vervalt «, cijferlijsten en certificaten» en wordt «een bij koninklijk besluit te bepalen datum» vervangen door: 1 januari 2011.

6. In onderdeel e wordt na «Wet inburgering» ingevoegd: die op of na 1 januari 2007 zijn afgegeven.

7. In onderdeel f wordt «een bij koninklijk besluit te bepalen datum» vervangen door «1 januari 2006» en wordt de komma aan het eind vervangen door een puntkomma.

8. In onderdeel g wordt «en» aan het eind vervangen door een puntkomma.

9. In onderdeel h wordt «een bij koninklijk besluit te bepalen datum» vervangen door «1 januari 2011» en wordt de punt aan het eind vervangen door een puntkomma.

10. Na onderdeel h worden drie onderdelen toegevoegd, luidend:

i. getuigschriften van met goed gevolg afgelegde afsluitende examens van de uit ’s Rijks kas bekostigde programma’s, bedoeld in artikel 7.8a, eerste lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek die op of na 1 januari 2007 zijn afgegeven door instellingen als bedoeld in de onderdelen a, b, c en g, van de bijlage van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

j. getuigschriften van met goed gevolg afgelegde afsluitende examens van uit ’s Rijks kas bekostigde opleidingen hoger onderwijs die op of na een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip zijn afgegeven door de instelling, bedoeld in onderdeel h van de bijlage van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

k. getuigschriften van met goed gevolg afgelegde afsluitende examens van uit ’s Rijks kas bekostigde opleidingen hoger onderwijs die op of na een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip zijn afgegeven door instellingen als bedoeld in onderdeel i van de bijlage van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

11. Het tweede lid vervalt.

B

In artikel I, onderdeel C, wordt artikel 24o, tweede lid, onder d, vervangen door:

d. in geval van een diploma voor een staatsexamen als bedoeld in artikel 60, tweede lid, van de Wet op het voorgezet onderwijs, afgegeven door het College voor examens: het behaalde diploma, het programma en de datum waarop het diploma is behaald;.

C

In artikel I, onderdeel C, wordt artikel 24q, vijfde lid, gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel a wordt vervangen door:

a. de waardedocumenten, bedoeld in artikel 24n, onder a tot en met d en f tot en met k, indien het betreft een instelling als bedoeld in artikel 24n, onder a, i, j of k.

2. In de onderdelen b, c en d wordt «artikel 24n, eerste lid,» telkens vervangen door: artikel 24n,.

D

Na artikel V wordt een artikel ingevoegd, luidend:

ARTIKEL VA. WIJZIGING WET OP HET HOGER ONDERWIJS EN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

De Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek wordt als volgt gewijzigd:

a

De laatste twee leden van artikel 10.16b worden vernummerd tot vijfde en zesde lid.

b

In artikel 10.20a, eerste lid, onderdeel a, wordt na «betreffen,» ingevoegd: waaronder begrepen een institutionele fusie als bedoeld in artikel 16.16, eerste lid, en een bestuurlijke fusie als bedoeld in artikel 16.16, tweede lid,.

c

Artikel 16.19, eerste lid, komt te luiden:

1. In geval van een fusie als bedoeld in artikel 16.16 worden het lichaam dat of de rechtspersoon die de desbetreffende instelling na de fusie, bedoeld in artikel 16.16, in stand houdt, geacht met onmiddellijke ingang te zijn opgenomen in de bijlage van deze wet en wordt het lichaam of de rechtspersoon waardoor de fusie, bedoeld in artikel 16.16, is verricht, geacht vanaf dat tijdstip niet langer in de bijlage van deze wet te zijn opgenomen.

E

In artikel VI, derde en vierde lid, wordt «artikel 24n, eerste lid, onder a» telkens vervangen door: artikel 24n, onder a.

F

Artikel IX vervalt.

Toelichting

Deze nota van wijziging wordt mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uitgebracht.

Onderdeel A

In het voorgestelde artikel 24n van de Wet op het onderwijstoezicht (WOT) is aangegeven vanaf welke data de diploma’s van de verschillende onderwijssoorten en onderwijsinstellingen worden opgenomen in het diplomaregister. Op grond van het wetsvoorstel zoals ingediend bij de Tweede Kamer, worden deze data vastgesteld bij koninklijk besluit. Inmiddels kunnen deze data voor de meeste onderwijssoorten en onderwijsinstellingen exact worden aangegeven. Daarom worden deze data in deze nota van wijziging in de plaats gesteld van de mogelijkheid om een datum vast te stellen bij koninklijk besluit (artikel 24n, onderdelen a tot en met f, h en i).

Er kan nog niet worden aangegeven vanaf welke datum de gegevens kunnen worden opgenomen van leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs die een diploma hebben behaald bij een school voor voortgezet onderwijs (artikel 24n, onderdeel g, nieuw). Ook is nog niet bekend vanaf wanneer de getuigschriften van de Open Universiteit en van de levensbeschouwelijke universiteiten kunnen worden opgenomen (artikel 24n, onderdelen j en k). Deze data worden bij koninklijk besluit vastgesteld. De verwachting is, dat deze data samenvallen met de opneming van de desbetreffende gegevens in het basisregister onderwijs.

Ten slotte worden de cijferlijsten en certificaten uit de opsomming van waardedocumenten NT2 geschrapt (artikel 24n, onderdeel d). In het bestaande register voor NT2 zijn namelijk geen cijferlijsten of certificaten opgenomen zodat deze niet bij het ministerie bekend zijn. Deze wijziging is in overeenstemming met de tabel op pagina 5 van de memorie van toelichting.

Onderdeel B

In verband met het voorgaande wordt ook de opsomming van diplomagegevens NT2 in artikel 24o, tweede lid, onder d, aangepast. De cijferlijst, het certificaat en de behaalde cijfers worden geschrapt.

Onderdeel C

Onderdeel a van het voorgestelde artikel 24q, vijfde lid, WOT wordt aangepast aan de nieuwe onderdelen i, j en k van artikel 24n WOT. Deze nieuwe onderdelen zijn een afsplitsing van onderdeel a van het oorspronkelijke artikel 24n, eerste lid, WOT. Verder worden de onderdelen a, b, c en d van het voorgestelde artikel 24q, vijfde lid, WOT technisch aangepast aan het vervallen van de aanduiding van het eerste lid van artikel 24n.

Onderdeel D

Op 1 maart 2011 is de Wet fusietoets in het onderwijs gepubliceerd in het Staatsblad (Stb. 95). De inwerkingtreding van deze wet wordt voorzien voor het najaar van 2011. Een klein aantal wijzigingsopdrachten met betrekking tot de WHW is inmiddels ingehaald door de eerdere inwerkingtreding van een tweetal andere wetten: de wet versterking besturing en de wet tot wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met aanpassing van het Accreditatiestelsel (Stb. 2010, 119 en 293). Hierdoor zijn voornoemde wijzigingsopdrachten niet uitvoerbaar. Daardoor is het adviesrecht van de medezeggenschapsraad bij de fusietoets in het hoger onderwijs minder kenbaar. Deze nota van wijziging biedt de snelste mogelijkheid om een technische correctie uit te voeren.

Onderdeel E

Artikel VI van het wetsvoorstel wordt technisch aangepast aan het vervallen van de aanduiding van het eerste lid van artikel 24n.

Onderdeel F

Artikel IX van het wetsvoorstel vervalt omdat er geen samenloop meer is met het wetsvoorstel afschaffen verblijfsduurbeperking, bewaken examenkwaliteit en uitbreiding staatsexamenmogelijkheden (Kamerstukken II 2010/11, 32 558). De aanpassing van artikel 24c, derde lid, van de Wet op het onderwijstoezicht in artikel IV van laatstgenoemd wetsvoorstel is namelijk bij nota van wijziging geschrapt (Kamerstukken II 2010/11, 32 558, nr. 8, onderdeel D).

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra