Kamerstuk 32549-41

Nader gewijzigd subamendement van de leden Dijkgraaf en Verburg ter vervanging van nr. 38 over de wijziging van het amendement Verhoeven c.s. onder nr. 29

Dossier: Wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen

Gepubliceerd: 21 juni 2011
Indiener(s): Elbert Dijkgraaf (SGP), Gerda Verburg (CDA)
Onderwerpen: economie ict
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32549-41.html
ID: 32549-41
Origineel: 32549-38

69,3 %
30,7 %

CU

PvdA

SGP

SP

CDA

PVV

GL

VVD

PvdD

D66


Nr. 41 NADER GEWIJZIGD SUBAMENDEMENT VAN DE LEDEN DIJKGRAAF EN VERBURG TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 38

Ontvangen 21 juni 2011

De ondergetekenden stellen het volgende subamendement voor:

In het amendement van het lid Verhoeven c.s. (stuk nr. 29) wordt onderdeel I, artikel 7.4a, eerste lid, als volgt gewijzigd:

1. De aanduiding «, of» aan het slot van onderdeel c wordt vervangen door een puntkomma.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door «; of» wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. om tegemoet te komen aan een uitdrukkelijk verzoek van de abonnee om diensten of toepassingen op grond van door de abonnee gespecificeerde ideologische motieven te belemmeren, mits de aanbieder de abonnee voor dit verzoek geen geldelijk of ander voordeel biedt en de aanbieder de mogelijkheid om aan een dergelijk verzoek te voldoen reeds voor 1 juni 2011 aanbood.

Toelichting

De uitzondering in onderdeel e is bedoeld om in het kader van de contractvrijheid ruimte te bieden voor overeenkomsten tussen aanbieder en abonnee waarbij sprake is van internetfiltering op grond van ideële motieven. Met deze uitzonderingsbepaling behouden eindgebruikers de vrijheid om uit ideële motieven te kiezen voor een aanbieder die abonnementsvormen aanbiedt waarin de toegang tot bepaalde diensten en toepassingen (met betrekking tot bijvoorbeeld porno, geweld en drugs) wordt geblokkeerd. Om te voorkomen dat oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van deze uitzonderingsbepaling mag de aanbieder voor de overeengekomen blokkering van bepaalde diensten en toepassingen geen kortingen of andere voordelen bieden. Dat voorkomt situaties waarin een aanbieder «korting» op het abonnement biedt in ruil voor een verzoek om concurrerende diensten te blokkeren. Bovendien geldt de uitzondering alleen voor aanbieders die al voor 1 juni 2011 de mogelijkheid boden om de genoemde overeenkomsten te sluiten. Zo wordt voorkomen dat misbruik gemaakt wordt van deze uitzonderingsbepaling.

Deze toelichting vervangt dat onderdeel van de toelichting op het amendement Verhoeven c.s. dat betrekking heeft op internetfiltering. Aanbieders behouden de vrijheid om, zoals op grond van ideële motieven door eindgebruikers wordt gewenst, alleen abonnementsvormen aan te bieden waarin de hiervoor genoemde vorm van filtering wordt toegepast.

Dijkgraaf

Verburg