Kamerstuk 32500-V-17

Amendement van de leden Hachchi en El Fassed over het deels ongedaan maken van de bezuinigingen op het Nederlandse genderbeleid in ontwikkelingslanden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 2 december 2010
Indiener(s): Wassila Hachchi (D66), Arjan El Fassed (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-V-17.html
ID: 32500-V-17

62,0 %
38,0 %

VVD

PVV

SP

CU

SGP

GL

D66

PvdA

CDA

PvdD


Nr. 17 AMENDEMENT VAN DE LEDEN HACHCHI EN EL FASSED

Ontvangen 2 december 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Grotere veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met  € 5 000 (x € 1 000).

II

In artikel5 Toegenomen menselijke ontplooiing en sociale ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 5 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt een deel van de bezuinigingen op het Nederlandse genderbeleid in ontwikkelingslanden ongedaan te maken. Het voormalige kabinet heeft in de begroting 2011 een bezuiniging doorgevoerd van 14 miljoen euro. Deels is dit teruggedraaid door het huidige kabinet dat 7 miljoen euro toevoegt aan het budget voor gender doelstellingen. De indieners willen de bezuiniging verder terugdraaien.

Het naleven van vrouwenrechten is een voorwaarde voor autonome ontwikkeling en armoedebestrijding in armere landen. In de meeste van hen hebben vrouwen en meisjes minder rechten en kansen dan mannen en jongens. Als gevolg hiervan kunnen zij nauwelijks bijdragen aan de economische ontwikkeling van de desbetreffende landen. In de afgelopen jaren is voorzichtig succes geboekt bij de versterking van de positie van vrouwen en meisjes en het waarborgen van gelijke kansen en rechten.

De indieners zijn van mening dat het noodzakelijk blijft wereldwijd te investeren in gelijkheid en in het verbeteren van rechten en kansen van vrouwen en meisjes. Het verbeteren van eigendoms- en erfrecht voor vrouwen, het bevorderen van de werkgelegenheid en gelijke kansen op de arbeidsmarkt, het vergroten van de deelname aan politiek en bestuur, en de aanpak van geweld tegen vrouwen en meisjes zorgt ervoor dat hun zelfredzaamheid en ontplooiingskansen worden bevorderd. Nederland heeft internationaal een uitstekende internationale reputatie op het gebied van vrouwenrechten. Het is van groot belang dat Nederland hierin substantieel blijft investeren.

Om die reden beoogt dit amendement operationele doelstelling 5.3 te verhogen met 5 miljoen euro, zodat steun aan de autonome ontwikkeling van vrouwen en meisjes en beschermen van vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van geweld effectief en hoogwaardig gecontinueerd kan worden.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden op operationele doelstelling 2.6. Het noodhulpbudget wordt verlaagd met 5 miljoen euro. Het totale Nederlandse noodhulpbudget in 2011 bedraagt ruim 170 miljoen euro. Dit bedrag wordt door de basisbrief ontwikkelingssamenwerking volledig in stand gehouden.

Hachchi

El Fassed