Gepubliceerd: 19 oktober 2010
Indiener(s): Ger Koopmans (CDA)
Onderwerpen: afval belasting financiƫn natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32479-4.html
ID: 32479-4

Nr. 4 VERSLAG

Vastgesteld 19 oktober 2010

De vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De leden van de SP-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel. Zij onderschrijven de ratio achter de voorgestelde oplossing voor het innen van de afvalstoffenheffing bij kamerverhuur.

Wel hebben zij enkele vragen over het ophalen van afval bij kamerverhuurpanden. Het is natuurlijk mooi dat door dit wetsvoorstel de afvalstoffenheffing binnenkomt, maar het is ook belangrijk dat de afvalinzameling bij deze panden goed geregeld is. Het gegeven dat in één pand meerdere, soms vele, mensen wonen die lang niet altijd een hechte woongroep vormen kan aanleiding geven tot verrommeling. Die verrommeling kan worden tegengegaan door een goed beheer en een inzamelsysteem dat voor de afzonderlijke kamerbewoners toegankelijk is. Onderschrijft de regering dit uitgangspunt? En zo ja, wat betekent dit voor gemeenten met Diftar? De leden van de SP-fractie kennen een situatie in de gemeente Zutphen, waar voor een kamerverhuurpand één magneetpas beschikbaar gesteld wordt. Dat leidt tot voortdurende problemen met het beheer en vervuiling van het pand.

Op welke wijze zou de inzameling van afval in kamerverhuurpanden verbeterd kunnen worden? Is het wenselijk om in de Wet milieubeheer de eis op te nemen dat bij kamerverhuurpanden de afzonderlijke bewoners zelfstandig toegang dienen te hebben tot de afvalcontainer?

De fungerend voorzitter van de commissie,

Koopmans

De adjunct-griffier van de commissie,

Lemaier