Kamerstuk 32420-26

Gewijzigd amendement van het lid Spekman ter vervanging van nr. 19 over implementatie van de gronden voor vreemdelingenbewaring, zoals opgenomen in de Terugkeerrichtlijn, in de Nederlandse vreemdelingenwet

Dossier: Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter implementatie van de richtlijn nr. 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 over gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten voor de terugkeer van onderdanen van derde landen die illegaal op hun grondgebied verblijven (PbEU L 348/98)

Gepubliceerd: 26 oktober 2011
Indiener(s): Hans Spekman (PvdA)
Onderwerpen: immigratie migratie en integratie recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32420-26.html
ID: 32420-26
Origineel: 32420-19

49,3 %
50,7 %

PVV

CDA

PvdD

SGP

PvdA

D66

SP

CU

GL

VVD


Nr. 26 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID SPEKMAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 19

Ontvangen 26 oktober 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel E, komt te luiden:

E

Artikel 59 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De vreemdeling die de voorbereiding van de terugkeer of de verwijderingsprocedure ontwijkt of belemmert of jegens wie het risico bestaat dat hij zich aan het toezicht onttrekt, kan door Onze Minister met het oog op de uitzetting in bewaring worden gesteld of gehouden om de terugkeer voor te bereiden of de verwijdering uit te voeren, indien het betreft de vreemdeling die:

    • a. geen rechtmatig verblijf heeft;

    • b. rechtmatig verblijf heeft op grond van artikel 8, onder f, g of h.

2. Er worden drie leden toegevoegd, luidende:

  • 5. Onverminderd het vierde lid duurt de bewaring krachtens het eerste lid niet langer dan zes maanden.

  • 6. In afwijking van het vijfde lid en onverminderd het vierde lid kan de bewaring krachtens het eerste lid ten hoogste met nog eens twaalf maanden worden verlengd, indien de uitzetting, alle redelijke inspanningen te spijt, wellicht meer tijd zal vergen, op grond dat de vreemdeling niet meewerkt aan zijn uitzetting of daartoe benodigde documentatie uit derde landen nog ontbreekt.

  • 7. Het vijfde en zesde lid zijn van overeenkomstige toepassing op de vreemdeling aan wie de verplichting of maatregel, bedoeld in artikel 6, eerste of tweede lid, dan wel artikel 58 is opgelegd.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de gronden voor vreemdelingenbewaring, zoals die zijn opgenomen in de Terugkeerrichtlijn, eveneens worden geïmplementeerd in de Nederlandse vreemdelingenwet. Deze vervangen de huidige gronden voor vreemdelingenbewaring, neergelegd in artikel 59 van de Vw 2000. Dit houdt in dat een vreemdeling jegens wie een terugkeerprocedure loopt in de zin van artikel 15 van de richtlijn 2008/115/EG alleen in bewaring kan worden gehouden om zijn terugkeer voor te bereiden en/of om de verwijderprocedure uit te voeren, indien risico op onderduiken bestaat, of de betrokken vreemdeling de voorbereiding van de terugkeer of de verwijderingsprocedure ontwijkt of belemmert.

Spekman