Kamerstuk 32372-98

Reactie op de publicatie 'Di Prisco, Cavaliere, Annoscia, Vaaricchio, Caprio, Nazzi, Gargiulo & Pennacchio. Neonicotinoid clothianidin adversely affects insect immunity and promotes replication of a viral pathogen in honey bees'

Dossier: Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden in verband met de implementatie van Europese regelgeving op het gebied van het op de markt brengen en het duurzame gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Gepubliceerd: 14 januari 2014
Indiener(s): Sharon Dijksma (staatssecretaris economische zaken) (PvdA)
Onderwerpen: landbouw organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32372-98.html
ID: 32372-98

Nr. 98 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 januari 2014

In uw brief heeft de vaste commissie voor Economische Zaken op 20 november jongstleden om een reactie van de Staatssecretaris van Economische Zaken gevraagd op de publicatie van DiPrisco et al, 2013.

Het gaat daarbij om onderstaand artikel, gepubliceerd op 21 oktober in het wetenschappelijk tijdschrift «PNAS»:

Di Prisco, Cavaliere, Annoscia, Vaaricchio, Caprio, Nazzi, Gargiulo & Pennacchio. Neonicotinoid clothianidin adversely affects insect immunity and promotes replication of a viral pathogen in honey bees.

PNAS October 21 2013. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1314923110

Inhoud publicatie

Deze publicatie beschrijft een onderzoek naar de werking van een bepaald onderdeel van het immuunsysteem van honingbijen na blootstelling aan clothianidin of imidacloprid. De auteurs vinden een negatieve werking op immuunrespons en een verhoogde vermeerdering van het deformed wing virus.

Betekenis voor de Nederlandse situatie en toelatingen

Het College toelatingen gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat mij weten dat volgens de auteurs deze effecten al optreden bij veldrelevante, subletale doseringen. Het Ctgb constateert echter dat de gebruikte doseringen voor Nederland relatief hoog zijn, omdat dergelijke in het onderzoek gebruikte doseringen niet of nauwelijks voorkomen in het veld (niet veld-relevant voor Nederland). De onderzoeken zijn gedaan in het laboratorium. De effecten zouden ook in een veldsituatie (met hele bijenvolken) onderzocht moeten worden, zo stelt het Ctgb, omdat het bij de effecten moet gaan om de populatie. Clothianidin en imidacloprid zijn bovendien momenteel niet toegelaten in Europa in bij-aantrekkelijke gewassen.

De relevantie van dit onderzoek is daarom volgens het Ctgb voor de huidige toelatingssituatie in Nederland laag, er is dan volgens het Ctgb ook geen direct ingrijpen in lopende toelatingen nodig.

Het artikel geeft wel nuttige informatie over de mogelijke manieren waarop een gewasbeschermingsmiddel invloed kan hebben op het vermogen van een organisme om zich te wapenen tegen ziektes en plagen.

Dit wetenschappelijke inzicht wordt door het Ctgb ingebracht bij EFSA, de Europese Voedselveiligheidsautoriteit, en zal daar worden gewogen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma