Kamerstuk 32319-12

Amendement van het lid Van Toorenburg c.s. over het verruimen van het bereik van artikel 14e Sr

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met wijzigingen van de regeling van de voorwaardelijke veroordeling en de regeling van de voorwaardelijke invrijheidstelling

Gepubliceerd: 28 maart 2011
Indiener(s): Madeleine van Toorenburg (CDA), Ard van der Steur (VVD), Lilian Helder (PVV)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32319-12.html
ID: 32319-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TOORENBURG C.S.

Ontvangen 28 maart 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel E, vervalt in artikel 14e, eerste lid, de zinsnede: , indien er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de veroordeelde wederom een misdrijf zal begaan dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen.

Toelichting

Met dit amendement wordt beoogd dat artikel 14e Wetboek van Strafrecht een ruimer bereik krijgt. In het wetsvoorstel gaat het om situaties waarin rekening wordt gehouden met een misdrijf dat «gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer andere personen». Dit zou, wat de indieners betreft, breder toepasbaar mogen worden.

Uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat er een groep jongvolwassen veelplegers is die frequent en berekenend hoger beroep instellen. Omdat hun strafbare feiten over het algemeen van minder ernstige aard zijn, kan deze groep buiten het «gevaarcriterium» van het nieuwe artikel vallen. Het is bij jongvolwassen delictplegers echter essentieel dat hun criminele levensstijl wordt doorbroken.

Van Toorenburg

Van der Steur

Helder