Kamerstuk 32314-9

Amendement van het lid Paulus Jansen over de exacte vaststelling van het aantal leden van de Raad

Dossier: Instelling van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Wet Raad voor de leefomgeving en infrastructuur)


29,3 %
70,7 %

VVD

CU

PvdD

D66

SGP

PvdA

SP

PVV

GL

CDA


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID PAULUS JANSEN

Ontvangen 22 juni 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

De raad bestaat uit een voorzitter en veertien andere leden. De raad kan uit de leden ondervoorzitters aanwijzen.

Toelichting

De omvang van de VROM-raad was in 2009: vijftien leden. De Raad van het Landelijk gebied telde in 2009 tien leden, de Raad voor Verkeer en Waterstaat had in 2009 zes leden en de formatie van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen telde in dat jaar elf leden.

De totale omvang van de adviesraden die door het wetsvoorstel 32 314 gebundeld worden in de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur bedroeg twee jaar geleden dus nog 42 leden. Dat zou in de nieuwe situatie blijkens de Memorie van Toelichting terug gebracht worden tot tien leden.

De indiener is van mening dat met een reductie van een factor vier de kwaliteit van de Raad ernstig wordt aangetast. Het brede terrein dat de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur gaat bestrijken, met inbegrip van het zeer specifieke onderdeel gevaarlijke stoffen, vereist een scala van deskundigheden dat met tien leden onvoldoende gewaarborgd kan worden.

Het amendement verhoogt het aantal leden van tien naar vijftien. Daarbij wordt aangesloten bij artikel 10, eerste volzin, van de Kaderwet Adviescolleges, waarin het maximaal aantal leden van adviescolleges op vijftien gesteld wordt.

Paulus Jansen