Kamerstuk 32314-8

Amendement van het lid Van Tongeren over het schrappen van de toekenning van bevoegdheden van de Adviesraad gevaarlijke stoffen aan de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Dossier: Instelling van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Wet Raad voor de leefomgeving en infrastructuur)


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TONGEREN

Ontvangen 22 juni 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 2 vervalt het tweede lid, alsmede de aanduiding «1.» voor het eerste lid.

II

In artikel 5 vervalt de zinsnede: , met uitzondering van artikel 2, tweede lid, dat in werking treedt op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Toelichting

Bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal is op dit moment een wetsvoorstel aanhangig om de wet Adviesraad gevaarlijke stoffen in te trekken (Kamerstukken II, 2009–2010, 32 323, nr 2). Naar de mening van de indiener moet de Adviesraad gevaarlijke stoffen (AGS) blijven bestaan. De AGS heeft in de afgelopen jaren haar meerwaarde bewezen in het voorkomen van rampen met gevaarlijke stoffen. Met de opheffing van de AGS zou veel expertise verloren gaan. De kennis over veiligheid in de chemiesector is nooit af en het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de kennisontwikkeling door kan gaan en dat reeds opgedane kennis behouden blijft.

In het onderhavige wetsvoorstel worden de taken van de AGS toegekend aan de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, die daar substantieel minder capaciteit voor heeft dan de AGS. Met de voorgestelde wijziging wordt deze toekenning van bevoegdheden aan de Raad voor de leefomgeving geschrapt.

Van Tongeren