Kamerstuk 32291-38

Gewijzigd amendement van het lid Ortega-Martijn ter vervanging van nr. 20 over het stellen van kwaliteitseisen aan de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Dossier: Het geven aan gemeenten van de verantwoordelijkheid voor schuldhulpverlening (Wet gemeentelijke schuldhulpverlening)


42,7 %
57,3 %

VVD

GL

CDA

SP

CU

PvdA

D66

SGP

PVV

PvdD


Nr. 38 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ORTEGA-MARTIJN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 20

Ontvangen 21 juni 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 8 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a Nadere regels

Bij algemene maatregel van bestuur kunnen kwaliteitseisen aan de uitvoering van de gemeentelijke schuldhulpverlening worden gesteld. De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overlegd.

Toelichting

De invulling van het plan waarover de gemeenten moeten beschikken wordt grotendeels bij de gemeenten zelf gelegd. Het wetsvoorstel bevat alleen maar een bepaling met een maximumtermijn tot het eerste gesprek met de cliënt moet plaatsvinden en een verplichting om cliënten inzage te geven in de ingeschatte doorlooptijd. Deze termijnen zeggen bovendien te weinig over de uiteindelijke kwaliteit van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Het initiatief om te komen tot een verdere goede invulling van de gemeentelijke schuldhulpverlening kan bij de gemeenten worden gelegd, maar een te grote vrijblijvendheid biedt onvoldoende garanties dat de kwaliteit van de schuldhulpverlening daadwerkelijk verbeterd. Hierom wordt in het wetsvoorstel de mogelijkheid opgenomen om op een later moment alsnog nadere eisen te kunnen stellen aan de kwaliteit van de uitvoering van de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Ortega-Martijn