Gepubliceerd: 28 september 2010
Indiener(s): Marja van Bijsterveldt (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (CDA)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32176-13.html
ID: 32176-13

Nr. 13 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 september 2010

Tijdens het plenair debat van woensdag 22 september over wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet verzelfstandiging Informatiseringsbank in verband met het gebruik van het persoonsgebonden nummer bij onder meer de uitwisseling van leer- en begeleidingsgegevens van leerlingen is door de leden Elias en Van der Ham een aantal vragen gesteld. Ik heb toegezegd deze vragen nog vóór de stemming over dit wetsvoorstel op dinsdag 28 september te beantwoorden. De antwoorden op de vragen treft u hierbij aan.

Aanmelding mbo-leerlingen bij Studielink en terugkoppeling gegevens naar ROC’s

De mogelijke problemen die afgestudeerde mbo-leerlingen hebben bij hun aanmelding bij Studielink worden met dit wetsvoorstel niet opgelost. Mij zijn echter geen problemen bekend. Mochten die er wel zijn, zal ik deze uiteraard onderzoeken.

Op de vraag of met dit wetsvoorstel ROC’s informatie uit Studielink over hun (ex) deelnemers kunnen krijgen is het antwoord ontkennend. Het wetsvoorstel maakt het wel mogelijk de onderwijshistorie van een leerling die in BRON is opgeslagen naar de ROC’s terug te koppelen.   

Controle capaciteit bij het CBP

Gevraagd is of ik bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil informeren of het CBP, na inwerking treden van dit wetsvoorstel, de controle bij de scholen nog met de huidige formatie kan uitvoeren. Deze vraag heb ik voorgelegd aan het College en ik wacht de reactie af. Uiteraard wordt u van de uitkomst op de hoogte gesteld.

Kosten wetsvoorstel

De vraag is gesteld wat nu precies de kosten zijn die bij aanname van dit wetsvoorstel aan de orde zijn. Daarbij is ook een verwijzing gemaakt naar de memorie van toelichting (bij paragraaf 1.5 Financiële gevolgen).

In de memorie van toelichting wordt ingegaan op een tweetal onderdelen:

  • 1. Financiering die nodig is om de in BRON opgeslagen gegevens terug te kunnen leveren (onderwijshistorie) aan de scholen. De technische realisatie hiervan is nog niet gestart. De informatielevering zal plaatsvinden via een, in ontwikkeling zijnde, infrastructuur waarmee de communicatie tussen DUO en de onderwijsinstellingen wordt gefaciliteerd. Wanneer deze gereed is zal het teruggeven aan de onderwijsinstellingen van BRON-informatie over de leerloopbaanhistorie van onderwijsvolgenden zeer geringe kosten met zich meebrengen.

  • 2. Tijdelijke financiering die nodig is om op landelijk niveau scholen te kunnen ondersteunen – ondermeer door de inrichting van een technische informatie-infrastructuur – bij het overgaan tot het digitaal uitwisselen van gestandaardiseerde leer- en begeleidingsgegevens. Voor de periode 2008 tot en met 2011 is jaarlijks, na overleg en op basis van een activiteitenoverzicht, door mij een bedrag beschikbaar gesteld. Het betreft hier een ontwikkelsubsidie. Vanaf 1 januari 2010 is de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de implementatie overgedragen aan het ELD-bestuur, dat gevormd wordt door de VO-raad samen met de PO-raad.

Hieronder geef ik een kort overzicht van de uitgaven over de afgelopen jaren. Uit het overzicht is een verschuiving op te maken van kosten voor ontwikkeling van de standaard naar implementatie en beheerkosten. De stijging van de implementatie en beheerkosten wordt vooral veroorzaakt door het ondersteunen van scholen bij het aansluiten en gebruik maken van het ELD.

Werkzaamheden

2008

2009

2010*

Sturing, ontwikkeling standaard en architectuur

€ 1 597 329,–

€ 715 994,–

€ 745 000,–

Implementatie

€ 204 562,–

€ 1 325 027,–

€ 868 000,–

Ontwikkeling Semantiek

€ 161 243,–

€ 157 636,–

€ 120 000,–

Beheer

 

€ 63 890,–

€ 406 000,–

Communicatie

€ 201 049,–

€ 326 970,–

€ 145 000,–

Totaal

€ 2 164 183,–

€ 2 589 517,–

€ 2 284 000,–

XNoot
*

Verwacht

Het activiteitenplan en begroting voor 2011 zullen binnenkort bij mij worden ingediend. Zoals ik in het debat heb toegezegd zal ik u de voortgangsrapportage voor de zomer van 2011 toezenden.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart