Kamerstuk 32123-XVIII-58

Toezegging om met VNG en Aedes in gesprek te gaan over de financiering van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van de begroting Wonen, Wijken en Integratie (XVIII) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 18 december 2009
Indiener(s): Eberhard van der Laan (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XVIII-58.html
ID: 32123-XVIII-58

32 123 XVIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van de begroting Wonen, Wijken en Integratie (XVIII) voor het jaar 2010

nr. 58
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2009

Tijdens de vaststelling van de begrotingsstaten van de begroting van Wonen, Wijken en Integratie d.d. 28 oktober 2009 (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2009–2010, nr. 17, blz. 1294–1325) heb ik aan uw Kamer toegezegd met Aedes en VNG in gesprek te gaan over de financiering van de Stichting Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en de rol van gemeenten en corporaties.

De missie van de SEV is het ontwikkelen van vernieuwende initiatieven voor het wonen, in nauwe samenwerking met betrokken partijen en met veel oog voor de praktijk. De SEV speelt een unieke rol op het snijvlak van praktijk, onderzoek en beleid. Ik acht het in het belang van alle betrokkenen dat de SEV deze taak zorgvuldig en onafhankelijk kan vervullen. Tegelijkertijd wil ik de maatschappelijke en beleidsmatige relevantie van SEV-activiteiten versterken, ondermeer door de inbreng van de experimentpartners (gemeenten, corporaties en bewoners) te vergroten. Ik overleg inmiddels met Aedes en VNG om eventueel zitting te nemen in een op te richten programmaraad waarin van gedachten kan worden gewisseld over het werkprogramma van de SEV. Dit zal begin 2010 verder worden uitgewerkt. Op deze wijze zou de maatschappelijke inbedding van SEV-activiteiten worden versterkt.

Het kabinet kent de SEV voor de periode 2010–2013 subsidie toe voor de vaste lasten en een afnemend deel aan variabele kosten. Om de continuïteit te waarborgen wordt de subsidieperiode daarbij verlengd van twee naar vier jaar. Voor de variabele kosten van projecten en experimenten zal een toenemend beroep worden gedaan op de experimentpartners. Naar het zich laat aanzien zijn corporaties en gemeenten in beginsel bereid een bijdrage te leveren aan voor hun relevante SEV-projecten en -experimenten. Ik verwacht in het eerste kwartaal van 2010 de gesprekken met Aedes en VNG op dit terrein af te ronden.

Het rijk zal in voorkomend geval op projectbasis ook zelf aan bijdragen aan de variabele kosten voor zover deze nog niet gedekt worden uit de inmiddels toegekende subsidie. De financiering van experimenten wordt daarmee meer gekoppeld aan de inhoud, de deelnemers en de looptijd van deze experimenten.

Zo ben ik momenteel in overleg met de SEV om de uitvoering van de Innovatieagenda Energie Gebouwde Omgeving (IAGO) voor een periode van drie jaar bij de SEV onder te brengen. Het hierbij betrokken uitvoeringsbudget bedraagt op dit moment € 30 miljoen.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E. E. van der Laan