Kamerstuk 32123-XV-47

Uitwerking ombuigingsmaatregel vangnet Ziektewet (Plenaire behandeling SZW-begroting)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 14 december 2009
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn sociale zekerheid ziekte en arbeidsongeschiktheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XV-47.html
ID: 32123-XV-47

32 123 XV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2010

nr. 47
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2009

Tijdens het plenaire debat over de SZW-begroting op donderdag 11 december had ik een gedachtewisseling met mevrouw Vermeij over de uitwerking van de ombuigingsmaatregel vangnet Ziektewet. Op basis van de beantwoording van de schriftelijke vragen blijkt dat het antwoord anders had moeten luiden. Nu ontstond ten onrechte het beeld dat zieke werklozen, die na afloop van de WW-uitkering nog ziek zijn, niet langer een ZW-uitkering zouden ontvangen. Ik heb in het debat gezegd dat dit beeld onjuist is. Om geen misverstanden te laten ontstaan heb ik toegezegd separaat op dit punt te zullen terugkomen. Dat doe ik hierbij.

Nadere bestudering van het schriftelijke antwoord levert het inzicht op dat de zinsnede «Dit wordt gerealiseerd door de zieke werkloze tijdens de gehele ziekteperiode een WW-uitkering te laten ontvangen in plaats van ziekengeld, waarmee stapeling van de ZW-periode en duur van het WW-recht wordt voorkomen», niet adequaat is en het misverstand kan oproepen dat na afloop van de WW-uitkering geen recht meer bestaat op ziekengeld. Dat is echter niet wat beoogd wordt.

Ik licht dit hierbij toe. In de huidige situatie blijft een zieke werkloze tijdens de eerste 13 weken van ziekte een WW-uitkering ontvangen en ontvangt hij bij ziekte daarna een ZW-uitkering. Als hij weer beter is en nog werkloos is, wordt aansluitend de WW-uitkering hervat als daarop nog rechten bestaan.

Zowel in de huidige als de nieuwe situatie geldt dat een werkloze die ziek wordt, vanaf de eerste ziektedag in de Ziektewet zit en (eventueel met inachtname van twee wachtdagen, afhankelijk van de CAO) recht heeft op ziekengeld. In de huidige situatie komt gedurende de eerste 13 weken van ziekte dat ziekengeld niet tot betaling omdat betrokkene reeds een WW-uitkering ontvangt. In de nieuwe situatie blijft ook na de eerste 13 weken ziekte de WW-uitkering doorlopen. Als de betrokkene beter wordt tijdens zijn WW-uitkering en nog recht op WW heeft, loopt die uitkering door tot het moment dat hij niet langer werkloos is. Als de betrokkene na afloop van de WW-uitkering nog ziek is, komt de ZW-uitkering tot uitbetaling totdat hij beter is of totdat hij, na 104 weken na de eerste ziektedag, een eventuele WIA-aanvraag aan de orde is.

Dit voornemen vergt wetswijziging. Mijn streven is erop gericht om dit wetsvoorstel per 1 januari 2011 in werking te laten treden.

Ik hoop hiermee het misverstand opgehelderd te hebben.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner