Kamerstuk 32123-XIV-66

Amendement van het lid Thieme over een omschakelingsregeling van conventionele naar biologische landbouw

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 30 november 2009
Indiener(s): Marianne Thieme (PvdD)
Onderwerpen: begroting financiƫn landbouw organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIV-66.html
ID: 32123-XIV-66

24,7 %
75,3 %

Verdonk

SP

PVV

GL

SGP

PvdD

VVD

CDA

D66

PvdA

CU


32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 66
AMENDEMENT VAN HET LID THIEME

Ontvangen 30 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 19 000 (x € 1 000).

II

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 19 000 (x € 1 000).

Toelichting

Veeteelt is verantwoordelijk voor een substantieel aandeel in de uitstoot van broeikasgassen. Door het inzetten van end-of-pipe solutions als luchtwassers in de veeteelt wordt het klimaat door deze sector nog verder belast, aangezien luchtwassers zeer veel energie gebruiken. Luchtwassers zorgen er tevens voor dat de dieren niet meer buiten komen en bewerkstelligen zo een ernstige inperking van dierenwelzijn. Een reductie van de ammoniakdepositie dient naar de mening van de indiener eerst en vooral plaats te vinden door een aanpak bij de bron, dat wil zeggen door een krimp van de veestapel. Luchtwassers nodigen bovendien uit tot een extra intensivering van de intensieve veehouderij, dit is naar mening van de indiener onwenselijk.

Door middel van een omschakelingsregeling voor conventionele landbouw naar biologische landbouw is een werkelijke verduurzaming van de landbouw te bereiken. Dit amendement beoogt een omschakelingsregeling te introduceren en te borgen in een apart artikel in de begroting van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daartoe wordt een nieuw artikelonderdeel 21.16 (Omschakelingsregeling biologische landbouw) toegevoegd. Deze omschakelingsregeling wordt gebruikt om financiële ondersteuning te bieden aan conventionele landbouwers die willen omschakelen naar biologische landbouw. Hierdoor wordt het omschakelen naar biologische landbouw financieel aantrekkelijker voor ondernemers. Tevens wordt hierdoor het achterblijvende areaal van biologische landbouw en het aanbod van duurzame producten vergroot. Bij aanvaarding van dit amendement zal de omschakelingsregeling in regelgeving moeten worden vastgelegd.

Dekking wordt gevonden binnen hetzelfde artikel.

Thieme