Gepubliceerd: 4 december 2009
Indiener(s): Jacqueline Cramer (minister volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer) (PvdA)
Onderwerpen: begroting bestuur financiën rijksoverheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XI-21.html
ID: 32123-XI-21

32 123 XI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) en van de begrotingsstaat van het Waddenfonds voor het jaar 2010

nr. 21
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 december 2009

In het begrotingsonderzoek VROM van donderdag 26 november jl. (kamerstuk 32 123 XI, nr. 18) heb ik toegezegd het verbeterplan financiële functie van VROM ter inzage te leggen bij het CiP.

Bijgaand treft u hiertoe het verbeterplan financiële functie aan.1 Tevens heb ik bijgevoegd de stand van zaken van de in het verbeterplan opgenomen maatregelen alsmede de stand van zaken op de in het verbeterplan opgenomen indicatoren.

Ik hecht er aan te benadrukken dat de meegestuurde informatie de interne sturingsinformatie van het departement betreft. Dit is bedoeld om het proces van verbetering te monitoren en daar waar nodig bij te sturen. Tevens geeft de informatie inzicht in hoeverre er al verbeteringen zichtbaar zijn in het functioneren van de financiële functie.

Deze informatie wordt ook regelmatig gewisseld met zowel de Rijksauditdienst, het ministerie van Financiën alsook de Algemene Rekenkamer. Op deze wijze kunnen de toezichthouders op de hoogte blijven van de voortgang met betrekking tot het verbeterplan financiële functie van VROM.

In het verbeterplan heb ik alle maatregelen opgenomen die in mijn ogen noodzakelijk zijn om de financiële functie van VROM blijvend te verbeteren. Het betreft een scala van maatregelen dat varieert van de vormgeving en implementatie van de nieuwe organisatie van de financiële functie tot de maatregelen om eerder geconstateerde onrechtmatigheden bij een aantal subsidies te repareren.

Voorbeelden van maatregelen, die inmiddels zijn doorgevoerd, zijn de nieuwe organisatie van de financiële functie, de hierop aangepaste nieuwe financieel administratieve processen, de financiële opleidingen voor medewerkers en directeuren. Maar ook is er al een verbeterslag gemaakt met betrekking tot de financiële administratie. Resultaten van deze maatregelen zijn ook al zichtbaar, voorbeelden hiervan zijn de nieuwe, voor het gehele kerndepartement werkende, interne controle functie, een verbetering bij het naleven van de betaaltermijn van 30 dagen en een nieuwe managementrapportage waarmee managers sneller worden geïnformeerd over o.a. enkele aspecten van de financiële functie en daardoor sneller kunnen bijsturen c.q. daarop aangesproken kunnen worden.

Belangrijk onderdeel van het verbeterplan is de noodzakelijke cultuurverandering. Het moet binnen VROM vanzelfsprekend zijn dat de interne procedures worden nageleefd en dat alleen in goed gemotiveerde gevallen wordt afgeweken.

Deze cultuurverandering zal niet van de ene op de andere dag gerealiseerd zijn en het resultaat van de maatregelen op dit gebied zullen dan ook pas in 2010 en verder in volle omvang zichtbaar worden.

Ik heb er alle vertrouwen in dat met de in gang gezette maatregelen de financiële functie van VROM structureel zal verbeteren. Ik zal, ook in 2010, de gewenste cultuurverandering nadrukkelijk op de agenda houden.

Ik ga ervan uit dat ik u met de bijgevoegde informatie voldoende heb geïnformeerd over het verbeterplan financiële functie.

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J. M. Cramer


XNoot
1

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.