Kamerstuk 32123-VI-116

Uitvoering motie Pechtold inzake kennisknooppunt Den Haag (32123-VI, nr.59)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 8 juli 2010
Indiener(s): Hirsch Ballin , Maxime Verhagen (minister buitenlandse zaken, minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-VI-116.html
ID: 32123-VI-116

Nr. 116 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juli 2010

Inleiding

Bij de behandeling van de Justitiebegroting is door de minister van Justitie toegezegd dat in samenspraak met de minister van Buitenlandse Zaken schriftelijk zou worden teruggekomen op de door het lid Pechtold ingediende motie inzake kennisknooppunt Den Haag. De minister van Buitenlandse Zaken heeft deze toezegging tijdens de behandeling van zijn begroting desgevraagd bevestigd.

Mede namens onze ambtgenoten van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Economische Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeren wij u, in reactie op de inhoud van de motie, als volgt.

Nederland is gastland voor 32 internationale intergouvernementele organisaties, waarvan vele, zoals de internationale gerechtshoven en tribunalen, op het terrein van recht en vrede. Daarnaast hebben zich in de loop der jaren tal van kennisinstellingen in Den Haag gevestigd die zich buigen over internationale vraagstukken op hetzelfde terrein. Den Haag is daardoor in de praktijk een kennisknooppunt geworden voor vraagstukken betreffende vrede en recht. De regering richt zich sinds 1988 actief op de werving van internationale organisaties. Hun aantal is in Nederland sedertdien sterk toegenomen. De aanwezigheid van deze organisaties en instellingen brengt politieke, economische en culturele voordelen met zich mee.

Zoals door de minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer in december 2008 is toegezegd, zal er een nota verschijnen over het gastheerschap van Nederland ten aanzien van internationale organisaties (zomer 2010). In deze nota zal nader op enkele aspecten van Den Haag als internationale stad van recht, vrede en veiligheid worden ingegaan, zoals de werving van juridische organisaties; in deze brief wordt daar dan ook niet verder bij stilgestaan.

De regering is het eens met de strekking van de motie van de heer Pechtold. Bevordering van de internationale rechtsorde door de regering is verankerd in de Grondwet. In februari van dit jaar heeft de ministerraad besloten een bijdrage van € 17,45 miljoen uit de Enveloppe Sterke Regio's te alloceren voor het project Institute for Global Justice (IGJ), een initiatief van de gemeente Den Haag en een negental kennisinstellingen. Met de oprichting van dit IGJ wordt daadwerkelijk gestalte gegeven aan de inrichting van een kennisknooppunt. Ook de oprichting van het International Anti-terrorisme Instituut dat onlangs haar werkzaamheden heeft gestart, kan in dit kader niet onvermeld blijven.

Interdepartementaal vindt tussen onze en de meest betrokken andere departementen1 verdere afstemming plaats om, mede in het licht van het door de heer Pechtold genoemde feit dat Den Haag als internationale stad van recht, vrede en veiligheid in het kader van het Innovatieplatform is aangemerkt als opkomend sleutelgebied, als regering ondersteunend en versterkend op te treden.

De minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin

De minister van Buitenlandse Zaken,

M. J. M. Verhagen