Kamerstuk 32123-V-9

Amendement van het lid Vendrik over het vrijmaken van gelden ter verhoging van het beschikbare bedrag voor Soedan

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2010


32 123 V
Vaststelling van de begrotingsstaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2010

nr. 9
AMENDEMENT VAN HET LID VENDRIK

Ontvangen 2 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Grotere veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5 000 (x € 1 000).

II

In artikel 2 Grotere veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 11 000 (x € 1 000).

III

In artikel 4 Meer welvaart, eerlijkere verdeling en minder armoede worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 8 000 (x € 1 000).

IV

In artikel 6 Beter beschermd en verbeterd milieu worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt het vrijmaken van gelden ter verhoging van het beschikbare bedrag voor Soedan. In de begroting 2010 van Buitenlandse Zaken wordt onverstandig veel gekort op Soedan. De situatie in Soedan is gespannen. De onveiligheid neemt toe en de humanitaire situatie verslechterd, terwijl de verkiezingen en het referendum er aan komen. Vredesdividend blijft uit. NGO’s hebben problemen bij het bemachtigen van fondsen om de bevolking te ondersteunen. De productie en handel in kolen en andere natuurlijke hulpbronnen in Zuid-Soedan zorgt voor milieuproblemen en omvangrijke ontbossing.

Verschillende problemen in Soedan verdienen meer aandacht. Met dit amendement wordt € 2 miljoen vrijgemaakt voor de aanpak van milieuproblemen en ontbossing in Zuid-Soedan (natural resource management) en komt ten goede van artikel 6.1 Milieu en water. Daarnaast wordt € 1 miljoen aan NGO’s gegeven die burgers gaan voorbereiden op de aankomende verkiezingen en het referendum (civic education), dit bedrag wordt toegevoegd aan artikel 2.5 Regionale stabiliteit en crisisbeheersing. Een extra € 5 miljoen gaat naar het Basic Services Fund (BSF) om meer vredesdividend te creëren in aanloop naar de verkiezingen en het referendum. Hiernaast wordt € 5 miljoen extra toegevoegd aan artikel 2.5 voor het Central Humanitarian Fund (CHF) om de ernstige humanitaire situatie in Soedan te verlichten, dit geld komt rechtstreeks uit artikel 2.6 Humanitaire hulpverlening. Het overige geld is afkomstig uit artikel 4.2 Armoedevermindering.

Vendrik